EPA
Si Đinping

Nijedna strana sila neće moći da zaustavi ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana, poručio je kineski predsednik Si Đinping tokom sastanka sa bivšim predsednikom Tajvana Ma Jing Džuom.

– Strane snage neće moći da se mešaju u istorijski trend koji vodi ka ponovnom ujedinjenju zemlje. Sunarodnici sa obe strane moreuza nemaju problem koji se ne može rešiti i nema pitanja o kojima se ne može razgovarati. Nema sile koja može da nas podeli – kazao je kineski predsednik.

Si Đinping je dodao da narod Tajvana i kontinentalne Kine moraju da rade zajedno u odbrani svoje zajedničke domovine.

– Potrebno je odlučno se suprotstaviti separatističkim aktivnostima pristalica pokreta za nezavisnost Tajvana. Kineski narod je oduvek delio zajedničko uverenje da se zemlja ne može podeliti, a država ne može da bude uronjena u haos. Nacija se ne može raspršiti, a civilizacija se ne može slomiti – istakao je kineski lider.

Prema njegovim rečima, jaka i ujedinjena zemlja uvek je bila sudbina svih Kineza, uključujući i tajvanske sunarodnike.

Sastanak kineskog predsednika sa bivšim predsednikom Tajvana održan je u Velikoj sali naroda na Trgu Tjenanmen u Pekingu.

Bivši šef ostrva boravi u poseti Kini od 1. aprila. Tokom putovanja posetio je provincije Guangdong, Šansi i Peking.

Očekuje se da će se poseta završiti 11. aprila.

Kina na Tajvan gleda kao na deo svoje teritorije, a Peking je optužio tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu partiju i njenog predsednika Laj Čing Tea da su separatisti koji rizikuju da izazovu rat, prenosi RT Balkan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here