Šider: Politika Srbije konstruktivna

0

Andreas Šider

"Smatram da je politika Srbije konstruktivna i usmerena ka traganju za rešenjima i u tom smislu očekujem prihvatljiva rešenja, a ne nesavladive prepreke", rekao je za "Blic" Šider, koji sutra dolazi u Beograd, gde treba da bude potpisan sporazum o dvostrukom oporezivanju između Srbije i Austrije.

Šider je rekao da je "za Evropu od velikog značaja da Srbija dosledno i uporno nastavi svoj započeti put ka Evropskoj uniji" i da je "ubeđen da ne postoji alternativa za integraciju Srbijre u Evropu".

"Ne smatram da se smanjilo interesovanje EU za države zapadnog Balkana, već da je zemljama članicama jasno da one imaju značaj kada se radi o zajedničkom putu ka izlasku iz krize.

 

U tom smislu sam uveren i u to da odgovorne osobe ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pripremaju pažljivo i odgovorno, kao što se to već dogodilo u okviru podnošenja odlučujućeg pozitivnog izveštaja važnog za stupanje na snagu nprivremenog sporazuma", istakao je on.

"Primarni cilj je podržavanje razvoja zapadnog Balkana u pravcu zone stabilnosti. S austrijske tačke gledišta postoji samo jedna opcija, a to je uključivanje čitavog regiona u proceš evropske integracije.

 

Ministar (inostranih poslova Mihael) Špindeleger se posebno zalaže za pristupanje svih balkanskih država EU, kao i za to da 2010. godina ostane zapamćena kao "zapadnobalkanska godina EU’. Zajednički očekujemo da će najkasnije do 2020. godine sve zemlje zapadnog Balkana postati članice EU", kazao je Šider.

Kad je reč o sporazumu o dvostrukom oporezivanju, koji sutra treba da bude potpisan u Beogradu, on je naglasio da sporazum ima centralni značaj za privrede dve zemlje, jer će prvi put preduzećima omogućiti pravnu sigurnost i stabilnije uslove za sveobuhvatnu saradnju i investicije.

"Očekujemo da će primena početi 1. januara 2011. Potpisivanje sporazuma je izuzetno značajan korak i odraziće se na porast investicija", rekao je Šider.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here