B. C.
Budući izgled Rozel petlje s novim parkovima i sportskim terenima iznad tunela

Razvoj saobraćajne infrastrukture u Sidneju usmeren je poslednjih meseci na spajanje dva izuzetno značajna autoputa – M4 i M5. Od ključnog značaja u tom projektu je petlja kod naselja Rozel, gde se radi na prokopavanju tunela koji će imati zadatak da poveže završetak M4 kod Haberfilda sa početkom priključne magistrale M8 kod Sent Pitersa.

Kada izgradnja bude završena, u funkciji će biti ceo prsten autoputeva koji vode po obodima Sidneja i koji bi trebalo da omoguće daleko lakšu i bržu komunikaciju kroz najmnogoljudniji australijski grad.

Ulaskom u novu fazu radova na petlji Rozel (Rozelle Interchange), od sutra će na snagu stupiti izmene u režimu saobraćaja ka Mostu Anzaka, jednoj od žila kucavica centralnog Sidneja.

Počevši od subote, svi vozači koji budu planirali da izađu na Anzak s prometne ulice Viktorija Roud, koja spaja severna predgrađa sa centrom grada, treba da računaju da se otvara novi prilazni put ka mostu, na koji se skreće oko 130 metara pre sadašnje raskrsnice.

Ovaj pristupni put će na određeno vreme zameniti izuzetno opterećenu raskrsnicu na kojoj se Viktorija Roud spaja sa saobraćajnicom A4 i ide dalje prema Pirmontu i centralnoj četvrti Sidneja.

Drugi deo ovog projekta u Rozelu je izgradnja ulaza u takozvani povezni tunel M4-M5, koji će se protezati duž celog poluostrva, od zaliva Ajron Kov (Iron Cove) do početka Mosta Anzaka. Radovi na lokaciji su uveliko u toku, a predviđeno je da ovaj vitalni projekat bude završen tokom 2023. Samim tim, privremeni pristupni putevi ka Mostu Anzaka i Viktorija Roudu trebalo bi da budu u funkciji najmanje tokom naredne dve godine.

Inače, kada je reč o izgradnji ovih važnih saobraćajnica, Ministarstvo za infrastrukturu i planiranje NSW objavilo je i plan za izgradnju novih zelenih površina na mestu na kojem se trenutno nalazi ogromno gradilište ispod kojeg se prokopava tunel u Rozelu.

Kada radovi budu okončani, ovaj deo Sidneja dobiće ne samo važne putne pravce, već i parkove, piknik zone, biciklističke i pešačke staze, kao i sportske terene koji će se prostirati iznad novog tunela.

Pomenuta lokacija je već godinama ruglo grada, pošto se tu dugo nalazilo železničko skladište vozova, koje je u poslednje vreme bilo obraslo u rastinje i više ličilo na deponiju.

Prema planu urbanog dizajna grada, predviđeno je da se na tom mestu uredi oko 9,5 hektara zemljišta, što znači da će Sidnej dobiti novu zelenu oazu u neposrednoj blizini centra grada.

Velika prednost budućih zelenih površina namenjenih za rekreaciju i uživanje u prirodi je u tome što će parkovi i sportski tereni biti lako dostupni iz svih okolnih predgrađa, kao i iz centra, pošto Rozel i Balmejn imaju dovoljan broj autobuskih linija, pristanište ferija i stanicu tramvaja.

Spajanjem lepog i korisnog najviše će dobiti stanovnici Sidneja, naročito oni koji žive u unutrašnjim centralnim predgrađima kao što su Pirmont, Glib, Balmejn, Dramojn, Lilifild, Rozel i Lajkard, ali i svi ostali koji će putovati brže i lakše kroz jednu od najprometnijih oblasti grada.

Podzemna petlja u tri nivoa

Rozel petlja predstavlja poslednju i najsloženiju fazu spajanja M4 i M5. Tuneli se prokopavaju na dubinama od 35 do 60 metara i biće isprepletani u tri nivoa, kako b se obezbedili izlazi na Viktorija Roud, Most Anzaka i ulivanje u još jednu buduću podzemnu saobraćajnicu – Zapadni lučki tunel, koji će preko tunela M8 voditi direktno na aerodrom i autoput M5. Predviđa se da će ovim spletom podzemnih puteva u Rozelu dnevno prolaziti više od 100.000 automobila!

Projekat od 3,9 milijardi dolara

U sveobuhvatnom planu izgradnje projekta “Vestkoneks”, za petlju Rozel je predviđen budđet od 3,9 milijardi dolara, odnosno nešto manje od četvrtine sredstava koja se izdvajaju za spajanje autoputeva M4 i M5, ukupne vrednosti od 16,8 milijardi dolara. U ovaj građevinski poduhvat biće ugrađeno 640.000 kubnih metara betona i 32.000 tona čeličnih konstrukcija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime