Tanjug/AP
Peter Sijarto

Mađarska se protivi ideji da EU uvede deseti paket sankcija Rusiji, kao i svim ostalim EU sankcijama, jer nisu pomogle da se dostigne mir u Ukrajini, ali su zato naškodile evropskoj ekonomiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

– Sankcije su potpuno promašile poentu – rekao je Sijarto, dodajući da je deseti paket EU sankcija o kojima se razgovara u Briselu “isti kao i prethodnih devet, i naneće samo veću štetu Evropljanima” – rekao je Sijarto za radio “Košut”.

Mađarski ministar je istakao da sankcije nisu primorale Rusiju da promeni svoju poziciju, nisu donele mir za Ukrajinu, ali su donele “nezamislive poteškoće” u Evropi, uključujući priliv izbeglica i inflaciju.

Govoreći o predlogu nekih EU zemalja da prošire sankcije Rusiji na nuklearnu energiju, Sijarto je ponovio da Mađarska to neće podržati, jer će to ugroziti njenu energetsku stabilnost.

On je pojasnio da nuklearna elektrana Pakš, koja proizvodi polovinu električne energije i trećinu struje koja se potroši u Mađarskoj, koristi rusko nuklearno gorivo.

2 COMMENTS

  1. Ova madjarska administracija je profana, u svetu provaljena i bazira se na fasistickoj madjarskoj koja je ubijala Srbe i Jevreje za vreme 2.svjetskog rata.

  2. Americki program da se EU oslabi i postane u potpunosti zavisna od USA. Otvoreno su rekli da Evropa nece kupovati ruski gas vec njihov po mnogo vecoj ceni (samo jedan primer).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here