Pixabay

Obratite pažnju na znake koji mogu da vam ukažu na stanja koja su povezana sa bolestima srca.

Srčana insuficijencija je doživotno stanje koje se javlja kada srčani mišić ne može da pumpa dovoljno krvi po telu da zadovolji svoje potrebe. Ovo stanje može biti uzrokovano srčanim udarom ili kardiomiopatijom, u kojoj su zidovi srčanih komora postali zadebljani ili ukočeni.

Nažalost, ovaj po život opasan sindrom pogađa više od 64 miliona ljudi širom sveta, prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, i postao je glavni globalni zdravstveni prioritet poslednjih godina.

Srčana insuficijencija se ne može izlečiti i vremenom se može postepeno pogoršavati, ali simptomi kao što su iscrpljenost i kratak dah se često mogu kontrolisati. Međutim, postoji još jedan manje poznat simptom srčane insuficijencije koji se javlja ujutro, a zatim se pogoršava kako dan odmiče.

To su otečeni zglobovi i stopala. To je simptom srčane insuficijencije koji uzrokuje nakupljanje tečnosti. Medicinski naziv za ovo stanje je edem. Ako su oba skočna zgloba, stopala ili noge otečena i situacija se ne popravi u roku od nekoliko dana, trebalo bi da potražite savet lekara.

Treba napomenuti da edem nije uvek posledica srčane insuficijencije. Zadržavanje tečnosti može biti rezultat alergijske reakcije, viška telesne težine ili jednostavno predugog sedenja. Razni lekovi, kao što su steroidi i antidepresivi, takođe mogu uticati na zadržavanje tečnosti.

Pored otečenih zglobova, drugi simptomi srčane insuficijencije uključuju umor, vrtoglavicu i moguću nesvesticu. Može se javiti i uporan kašalj, i ubrzan rad srca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here