Pexels

Prema nedavnom istraživanju, kod obolelih od dijabetesa postoji rizik od problema sa zubima, a čak je oko 20 odsto veći kod onih koji ne vode dovoljno računa o svom stanju.

Kod dijabetičara se verovatno razvija zubni karijes jer glukoza, koja cirkuliše u krvi, podržava bakterije u ustima koje oslobađaju demineralizirajuće kiseline. To bi moglo da bude razlog povećanju rizika za propadanje i gubitak zuba.

Istraživači su istakli da dijabetes povećava rizik od oralnih bolesti sa upalnim odgovorom i smanjenom proizvodnjom pljuvačke zbog konzumiranja propisanih lekova.

Viši autor studije, Abdolhalim Rajabi, rekao je za “Medscape News” da postoje “različite poznate komplikacije koje se razmatraju u lečenju dijabetesa, uključujući neuropatiju, nefropatiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i bolest bubrega”.

Međutim, navodi Rajabi, “hronična komplikacija ove bolesti, koja može da bude manje uočljiva i manje opipljiva, jeste propadanje i gubitak zuba, što takođe može da pogorša druga stanja”.

Komplikacije obično uključuju suva usta, karijes i parodontalnu bolest, što može da dovede do gubitka zuba u teškim slučajevima. Procenjuje se da oko trećina pacijenata sa dijabetesom pati od problema sa usnom dupljom kao rezultat lošeg održavanja oralne higijene, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here