pixabay.com

Kada je zdravlje sve lošije, to se obično ne dešava samo od sebe ili bez upozorenja. Naša tela obično šalju znake da postoji problem i na nama je da obratimo pažnju na njih.

Naime, naše telo ne šalje poruke samo o fizičkim aspektima zdravlja, već nam može pružiti i neke znake mentalnih problema.

– Poruke tela da doživljavate akutni stres, hronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osećate veoma stvarno i da zahteva vašu pažnju, možda dijagnozu i lečenje – kaže psihijatar dr Gejl Salc.

– Takođe vam mogu reći da morate razvijati više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem kako biste dugoročno bili bolji i sprečili buduće epizode lošeg raspoloženja – objasnio je dr Salc.

Dr Salc kaže: “Um i telo su povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše telo. Kada doživimo ozbiljan akutni stres, naše telo može da ga otkrije kroz primetne simptome koji se javljaju usled početnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) i to može izazvati nervozu, visok krvni pritisak, mučninu, pa čak i kratak dah.”

S vremenom, ako se stres održava i postaje hroničan, često oslobađanje hormona kortizola usled stalnog stresa dovodi do iscrpljivanja tela i osoba se može osećati iscrpljeno, umorno, imati razne neobjašnjive tegobe u različitim delovima tela ili stomaka, čak i glavobolje.

Promene na koži

Dr Majkl Grin objašnjava: “Promene na koži kao što su osip, promene boje ili izrasline uvek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti mnogo šta, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutrašnje infekcije. Često su promene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema sa jetrom. Na primer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazusima ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan sa leptirićastim osipom na obrazima i nosu.”

Dr Grin objašnjava da pojava osipa ili žute boje može biti znak da jetra ne funkcioniše ispravno.

– Znajući ovo, nikada ne odbacujte promene na koži kao beznačajne. Koža je najveći organ na telu, a promene mogu ukazivati na veći problem. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite da nešto nije u redu – objasnio je on.

Česta glad ili žudnja za hranom

Zdravstveni trener Lindzi Tulis kaže: “Ako često osećate glad ili žudite za hranom, vaše telo možda pokušava da vam kaže da vam je zaista potrebno više sna. Nedostatak sna može povećati oslobađanje grelina, našeg hormona gladi. Važno je da na ovo pazite, jer ono što našem telu zaista treba možda zapravo nije hrana.”

Umor

Prema mišljenju Lindzi Tulis: “Umor se često može osetiti nakon dugog dana, posebno ako ga prati nemirna noć. Ali to može biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Hronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaji štitne žlezde, bolesti srca ili dijabetesa. Samo pratite koliko često se umor javlja i šta ga izaziva.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here