Sve ćelije u ljudskom organizmu sadrže gvožđa i većina gvožđa u telu je u našim crvenim krvnim zrncima. Crvena krvna zrnca transportuju kiseonik iz pluća do organa i tkiva kroz telo.

Ovaj mineral iz grupe oligoelemenata organizmu je potreban u veoma malim količinama. Međutim, organizam nije u stanju sam da ga stvara, već se unosi isključivo hranom. Ukoliko naše telo nema dovoljno hemoglobina, naša tkiva i mišići neće dobiti dovoljno kiseonika da bi mogli efikasno da rade, a to dovodi do stanja koje se zove anemija.

Postoje različite vrste anemije, ali anemija sa nedostatkom gvožđe je najčešća u svetu.

Evo koji simptomi mogu da ukažu na to da vašem telu nedostaje veća količina gvožđa:

1. Stalno ste umorni

Možda je najčešći simptom nedostatka gvožđa to što se ljudi koji ga imaju stalno osećaju umorno. Naravno, osećaj umora nije sasvim neuobičajeno stanje, ali preveliki umor može ukazati na nešto ozbiljnije. Ako se osećate preterano umorno i ne znate zašto, nedostatak gvožđa može biti opcija.

2. Kratak dah

Kada je nivo hemoglobina nizak zbog nedostatka gvožđa, nivo kiseonika će takođe biti nizak. To znači da vaši mišići neće dobijati dovoljno kiseonika za obavljanje normalnih aktivnosti, poput hodanja. Kao rezultat toga, brzina disanja će se povećavati kako telo pokušava da dobije više kiseonika. Zbog toga je otežano disanje čest simptom.

3. Anksioznost

Za mnoge ljude je uobičajeno da osećaju anksioznost s vremena na vreme, ali ako se tako osećate svakodnevno u intenzivnim vremenskim periodima, to može biti simptom nedostatka gvožđa.

4. Glavobolja i vrtoglavica

Nedostatak gvožđa može prouzrokovati glavobolju, posebno kod žena. Može da dođe do glavobolje jer nizak nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima znači da nedovoljno kiseonika dolazi do mozga. Kao rezultat toga, krvne žile u mozgu mogu da oteknu, što uzrokuje pritisak i glavobolju.

5. Izrazito bledo lice

Hemoglobin je takođe deo naše krvi koji čini boju krvi crvenom, tako da će bez nje naša krv biti blaža. Pošto krv igra veliku ulogu u izgledu naše kože, možda ćete primetiti da izgleda više bledo zbog nedostatka gvožđa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here