Pexels

Sve više Amerikanaca živi sa “slomljenim srcem”, a nova studija ukazuje da je ovaj sindrom u porastu u celom svetu. Taj bolan osećaj povezan je sa različitim dijagnozama.

Studija koju je objavio časopis “Journal of American Heart Association”, otkrila je da je sindrom slomljenog srca u porastu u ljudskoj populaciji. U časopisu se objašnjava na koji način reaguju srce i mozak kada se susretnu sa anksioznošću ili stresom.

Sindrom “takotsubo”, jedan je od simtoma slomljenog srca i može da se manifestuje kao srčani udar, izazivajući bol u grudima i kratak dah, pošto srčani mišić oslabi.

– To se obično dešava posle nekog teškog emocionalnog ili fizičkog događaja, kao što je raskid, saobraćajna nesreća ili čak rođendanska zabava iznenađenja – istakla je je dr Suzan Čeng, koja je vodila studiju.

Kako se navodi u studiji, porast sindroma slomljenog srca, pogađa i muškarce i žene, žene u periodu života od 50. do 74. godine, mnogo više. Od 135.463 slučaja sindroma “slomljenog srca” prijavljenih u Sjedinjenim Državama od 2006. do 2017. godine, 88,3 odsto je bilo kod starijih žena.

Kako prepoznati dijagnozu?

– Mnogi od nas usredsredili su bar deo svoje energije pokušavajući da razumeju šta se dešava oko ovog specifičnog sindroma, na primer kako prepoznati i postaviti dijagnozu. Iako retki, teški slučajevi sindroma mogu dovesti do smrti – istakla je dr Suzan Čeng, uz napomenu, da su ljudi sa ovim sindromom bili na intenzivnoj nezi pokušavajući da se oporave. Ovaj sindrom najčešće izaziva stres, jer je on “šok za sistem”.

Ona smatra da sindrom slomljenog srca još uvek nije ozbiljno shvaćen. Najorganizovaniji i najsveobuhvatniji dostupni podaci nalaze se u bazi podataka nacionalnih bolničkih uzoraka SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here