pixabay.com

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su još četiri maloletnika zbog izazivanja panike i nereda.

U Kraljevu su uhapšena dva učenika osnovne škole, starosti 14 i 15 godina, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Sumnja se da su na jednoj društvenoj mreži objavili fotografije u blizini škole, ali i u prostorijama škole na kojima u ruci drže pištolj.

U Požegi su saslušana dva učenika zbog osnovane sumnje za krivično delo izazivanje panike i nereda. Šesnaestogodišnjak se sumnjiči da je snimao sebe i uživo emitovao snimak, uz poruku da će pobiti učenike škole, a drugi (17) je emitovao uživo snimak na kome simulira da puca u decu.

Priveden je u ponedeljak uveče na 48 sati u Novom Sadu i hrvatski državljanin, tiktoker Vuk Vico, čiji je video bio inspiracija Kosti K. (13) da počini masakr. Putem mobilnog telefona dečaka ubice je utvrđeno da je pomno pratio strašne objave tog tiktokera i divio mu se. Na snimku koji ledi krv u žilama, emitovanom na TV Hepi, Vico koji trenutno živi u Novom Sadu poziva na “ubijanje hejtera”, pokazuje gepek pun oružja i municije, pa snajperom nišani i puca u ljude.

Inače, Kosta K. je i dalje u psihijatrijskoj ustanovi, a kako su objavili neki mediji, ponaša se i veruje da je pitanje trenutka kada izlazi iz klinike.

Nije tražio da vidi roditelje ni bilo koga. Pita kada izlazi sa klinike i kakvi su utisci javnosti na ono što je uradio.

Kuću ubice Uroša B. u Šepšinu čuva policija koja patrolira i dalje po okolnim selima. Meštani kažu da je on pravio probleme, poznat je i po tučama, a ne samo da je pretukao starijeg meštanina od 70 godina, već se pretprošle godine potukao sa mladićem iz sela.

– Divljao je motorom po selu i plašio ljude da će ih pregaziti – ispričao je jedan od meštana.

Povređeni u oba masakra se oporavljaju u bolnicama u Beogradu i Smederevu, a ministarka zdravlja Danica Grujičić je saopštila da je petoro od ukupno 21 povređenog u zločinima i dalje u teškom stanju. Govoreći o 14 ranjenih u zločinu u okolini Mladenovca, rekla je da su dva momka u šok sobi, a da se devojčica sa povredom glave osvestila, ali joj predstoji ozbiljna operacija. Ministarka je kazala i da je u veoma teškom stanju devojčica ranjena u glavu u napadu u školi, dok je dečak sa teškom povredom kičme “potpuno budan”.

– Nikada neću zaboraviti scenu koju sam zatekla u školi. Ovo su ratne povrede, ovo smo viđali devedesetih – rekla je Grujičićeva.

Inače, u Srbiji je za svega jedan dan predato 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja. To je, kako je navelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, više nego što je predato tokom cele prethodne kampanje.

Želeo da ubije drugove

U Beču je đak pretio putem Instagrama masakrom u školi u 5. bečkom okrugu, prenosi dnevnik “Esterajh” i navodi da je korisnik Instagrama, najverovatnije srednjoškolac, kolegama poslao sliku pištolja i metaka, tvrdeći da želi da ubije više đaka i nastavnika. Jednom licu je poslao i sveobuhvatni plan o masakru u više razreda škole. Policija je potvrdila da društvenim mrežama kruži pretnja ubistvom direktora i više đaka.

Portparol bečke policije je potvrdio da je sproveden pretres škole i da je objekat pod nadzorom. Te pretnje se, kaže, smatraju veoma ozbiljnim.