Širenje gripa H1N1

0

U Turskoj, gde je novi grip odneo više od 60 života, pažnja je više okrenuta započetoj vakcinaciji građana koji pripadaju rizičnim grupama.

Vakcinišu se deca od šet meseci do pet godina, kao i građani koji boluju od hroničnih bolesti. Oko 300.000 turskih medicinskih radnika je već primilo vakcinu, a preko reda je data vernicima koji putuju u Meku na hadžiluk. U izveštaju istambulskih medija se ističe da se svi vakcinisani "osećaju dobro".

U Rumuniji su u poslednja 24 sata registrovana 62 nova slučaja novog gripa A (H1N1), tako da se broj obolelih od te bolesti popeo na 1.397, saopštilo je ministarstvo zdravstva.

Do 10. novembra u Rumuniji nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od novog gripa, javila je nacionalna agencija Ađerpres.Pošto su novi slučajevi obolevanja od novog gripa zabeleženi i u nekoliko osnovnih i srednjih škola u zemlji, one će biti zatvorene sledećih sedam dana.

U bolnici u Gracu u ponodeljak je preminuo jedan 26. godišnji student, koji je treća žrtva novog gripa u Austriji.Nova žrtva je umrla posle dijagnosticirane infekcije virusom H1N1, a od rođenja je imao oboljenje bubrega, saopštio je direktor pokrajinske bolnice u Gracu Gernot Bruner.
Od ponedeljka, kada je počela vakcinacija, oko 100.000 Austrijanaca primilo je vakcinu protiv novog gripa. Zbog velikog interesovanja građana, mesta za vakcinisanje produžila su radno vreme.

U anketi koja se provedena u Hrvatskoj, dve trećine ispitanih je izjavilo da neće da se vakciniše protiv novog gripa, a za vakcinaciju se izjašnjava tek desetak odsto.

S druge strane, zalihe vakcine protiv sezonskog gripa su u Hrvatskoj planule. Vakcina protiv novog gripa trebalo bi da stigne u decembru.

U Hrvatskoj su registovana 2.874 obolela od novog gripa, od kojih je kod 547 grip potvrđen i u laboratoriji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

 

U Hrvatskoj je od novog gripa umrlo pet osoba, a troje pacijenata, koji su u zagrebačkoj bolnici priključeni na respiratore nalaze se u kritičnom stanju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here