Sirijski džihadisti pohapšeni u Bosni

0

Privodili ceo dan: Uhapšeno 11 osoba
 

Iz Agencije za istrage i zaštitu je saopšteno da su uhapšena lica čiji su inicijali F. H. (57), M. T. (56), K. O. (32), E. L. (39), B. T. (41), S. I. (28), S. K. (35), H. G. (41), R. I. (61), S. H. (28) i A. M. (36).

 

Lov na ekstremiste

Podsetimo, akcija Damask počela je još u septembru kada je uhapšeno 16 pripadnika vehabijskog pokreta, na čelu sa Bilalom Bosnićem. Nakon kriminalističke obrade, u pritvoru je zadržano pet vehabija, među kojima je i Bosnić, koji je postao poznat u celom regionu po svojim ekstremističkim predavanjima.

Pretreseni su objekti na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica.

– Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična dela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim delom terorizam – rečeno je u Agenciji.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su dokazi prikupljani mesecima.

– Za određen broj osumnjičenih prikupljeni su dokazi da poseduju naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH – tvrde u Tužilaštvu.

Izvor "Vesti" blizak istrazi otkriva da je aktivniji rad na ovom predmetu počeo nakon što su izmenjene odredbe krivičnog zakona kojima se kažnjava odlazak u ratove na strana ratišta. Naš sagovornik ističe da su uhapšeni pripadnici vehabijskog pokreta.

– Reč je o osobama koje se prate već godinama, i koje su se i ranije dovodile u vezu sa sumnjivim aktivnostima. Ovo je samo nastavak akcije koja je počela u septembru, kada je priveden i vođa vehabija Bilal Bosnić. Osobe koje su uhapšene u nastavku akcije ranije su bile u kontaktu s njim, a njihov zadatak je bio da vrbuju mlade ljude iz FBiH da idu da ratuju u Siriju i Irak. Među uhapšenima je i nekoliko mladića koji su bili u Siriji, a vratili su se u BiH pre nekoliko meseci – kaže naš izvor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here