pixabay.com

Na Svetski dan zdravlja, 7. april, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH podseća da je siromaštvo glavni uzrok lošeg zdravlja i prepreka pristupu zdravstvenoj zaštiti kada je ona neophodna.

Siromaštvo ograničava pristup pravilnoj ishrani i zdravoj hrani, bezbednim uslovima života, komunalnim uslugama i drugim segmentima koji definišu životni standard pojedinca. GIZ u cilju poboljšanja životnih i zdravstvenih uslova povratnika iz Nemačke i drugih ugroženih kategorija građana podržava niz projekata u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“.

Istraživanje “Društveno-ekonomski položaj povratnika po sporazumu o readmisiji” prof. dr Slobodana Cvejića objavljeno uz podršku GIZ i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije pokazalo je da je većini povratnika sa ozbiljnim zdravstvenim problemima potrebna na prvom mestu finansijska podrška, pa odmah posle toga lekovi. Isto istraživanje pokazalo je da se povratnici suočavaju sa diskriminacijom u zdravstvenim ustanovama, što dodatno doprinosi njihovom lošem zdravstvenom stanju.

Veliku ulogu u osnaživanju povratnika i drugih ugroženih kategorija ima mentalno zdravlje, te je kroz DIMAK u poslednje tri godine ukupno pruženo 294 ovakvih mera podrške. Ove mere uključuju individualne sesije, kao i savetovanja u manjim grupama na temu mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje u fokusu je i projekta Međunarodna mreža pomoći IAN, koju podržava GIZ.

Pored direktnih mera podrške, GIZ podržava zdravlje i brigu o starijim licima povećavajući broj i jačajući kapacitete gerontodomaćica i gerentodomaćina, deficitarnog zanimanja u Srbiji. Više od 140 osoba iz Šapca, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde, Bačke Topole, Bele Palanke, Raške i Sjenice je prošlo akreditovanu obuku u sistemu socijalne zaštitu za pomoć u kući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here