Siti je prvak, ali je Junajted brend

0

 

 

Aleksandar Kolarov sa peharom Premiojer lige

Mančester Siti je drugi put za tri godine osvojio titulu u Premijer ligi, svrgnuo sa trona prošlogodišnjeg šampiona i gradskog rivala, ali i dalje Junajted ima mnogo veću moć u svetu i kao klub i kao brend. Za mnoge se reč "Mančester" i dalje prosto izjednačava sa rečju "Junajted".
Plavi deo Mančestera je u ponedeljak proslavljao titulu, koju je obezbedio pobedom u poslednjem kolu nad Vest Hemom, a Junajted je, jednu od najlošijih sezona u novijoj istoriji, okončao na poražavajućem sedmom mestu.
Koliko god teška sezona bila, Junajted je i dalje mnogo veći brend u svetu od Sitija. Klub sa Old Traforda tvrdi da ima 659 miliona fanova širom sveta, a Siti nije ni pokušao da napravi tu procenu. Prema magazinu "Forbs", Junajted vredi 2,8 milijardi dolara, i iza je Real Madrida i Barselone, dok je Siti na sedmom mestu s vrednošću od 863 miliona dolara. Prihod Sitija prošle sezone je iznosio 449 miliona dolara, dok je prihod "crvenih đavola" bio 602 miliona.
Jedina velika razlika ove sezone je bila ta da više na klupi nema Aleksa Fergusona. Bez menadžera koji je bio simbol Junajteda, klub s Old Traforda prvi put u 24 godine neće igrati u Evropi. Na stranu Liga šampiona, Junajted je ostao daleko i od Lige Evrope.
Junajted je ostao tako i bez novca od televizijskih prava, a samo od toga je u sezoni 2012/13. inkasirao 50 miliona dolara. Možda je i bolje što se nisu dokopali Lige Evrope – igrali bi sa mnogo manje poznatim klubovima širom kontinenta, a na kraju bi osvajanjem tog takmičenja mogli da zarade "samo" 14 miliona dolara.
Teško je proceniti uticaj Sitija u svetu, ali svakako će im biti potrebno mnogo više trofeja da bi pridobili navijače širom planete. Koliko šampion Premijer lige nije zanimljiv navijačima govori i sledeći podatak – kada je u februaru Barselona gostovala Sitiju u Ligi šampiona, veliki broj Španaca je pohrlio da obiđe Old Traford.
Prosto je. Junajted ima iza sebe istoriju uspeha, dok se istorija Sitija do sada izjednačavala s neuspesima. Dvadeset titula u Premijer ligi naspram četiri.
Glavni problem Sitija jeste njegovo trošenje novca. Ili kršenje finansijskog fer-pleja, kako to vidi UEFA. Vlasnik Sitija šeik Mansur bin Zajed je od preuzimanja kluba 2008. godine do sada uložio milijardu dolara i verovatno se očekivalo više.
Junajtedu kao brendu sa toliko godina uspeha na koje može da se osloni Siti ne bi trebalo da napravi mnogo problema. Ali da, Junajted mora biti oprezan.

 

Trg Albert obojen u plavo
Hiljade pristalica Mančester Sitija ispunile su u ponedeljak Trg Albert u Mančesteru, a zatim su se poređali pored okolnih ulica kako bi pozdravili šampione koji su u otvorenom autobusu prošli kroz grad. "Građani" su u nedelju obezbedili titulu u Premijer ligi pobedivši u poslednjem kolu Vest Hem sa 2:0.
– Ovo je ekipa koja raste… Svi govore: "Osvojili su ligu i to su uradili sa stilom." Ja želim da to ponovo uradimo u budućnosti – poručio je Kompani navijačima, prenose britanski mediji.
Siti je prošlog meseca nakratko ispao iz trke za titulu, pošto je izgubio od Liverpula, a potom je i odigrao nerešeno sa Sanderlendom. Sve je tada bilo na strani Liverpula, ali su se "crveni" okliznuli u meču protiv Čelzija, pa je tako trofej drugi put u poslednje tri godine u rukama igrača Sitija.
– Nikad ne odustajemo i uvek verujemo. Zajedno smo to uradili, znali smo da možemo, borili smo se do samog kraja da vratimo trofej – dodao je Kompani.

 

Krah crvenog Mančestera
– Osvojili su tek 7. mesto u Premijer ligi, pa ih neće biti u Ligi šampiona, prvi put posle 18 godina.
– Osvojili su samo pet bodova od moguća 24 protiv prva četiri tima u Premijer ligi: Mančester Sitija (0), Liverpula (0), Čelzija (1) i Arsenala (4).
– Protiv komšija Sitija (0:3 – 1:4) i najvećeg rivala Liverpula (0:3 – 0:1) doživeli su sva četiri poraza uz gol razliku 1:11!
– Ligu šampiona su završili u četvrtfinalu protiv Bajerna (0:0 – 1:3).
– Poraz kod kuće od Svonsija (1:2) značio je kraj u FA kupu već u trećoj rundi.
– Iz Liga kupa ispali su u polufinalu od Sanderlenda (na penale).

ITALIJANI NE ODUSTAJU OD SRPSKOG ASA
Kolarov mami asistencijama
Srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov je ove sezone postigao četiri gola za Siti, praktično po jedan u svakom takmičenju – Premijer ligi (Svonsi 3:2), Ligi šampiona (Bajern 3:2) i FA kupu (Votford 4:3) i Liga kupu Engleske (Lester 3:1).
Ipak, ono po čemu se ovaj 28-godišnji levi bek istakao ove sezone su asistencije. Zabeležio je čak sedam u Premijer ligi, po čemu je najuspešniji od svih defanzivaca u jednoj od najelitnijih liga na svetu.
Ukupno je odigrao 44 utakmice, u Premijer ligi 30, FA kupu dve, Liga kupu pet i Ligi šampiona sedam.
Mediji sa Apenina su ovih dana nastavili priču od zimus, da bi Aleksandar Kolarov mogao u letnjem prelaznom roku da se vrati u Italiju. Navodno, novi-stari šampion Juventus želi da pojača levu stranu sa srpskim reprezentativcem, a isto bi i Inter kao i Lacio, klub iz kojeg je on stigao u Siti.
Italijani pišu da ni Aleksandar Kolarov nije nikad krio da bi se rado vratio na Apenine i u Seriju A. Jedini, ali veliki problem, jeste visoka plata. Mediji pišu da srpski reprezentativac zarađuje čak 3,5 miliona evra godišnje u Mančester Sitiju, što je za italijanske klubove u ovom trenutku premnogo da izdvoje za defanzivnog igrača.

Nastasića mučile povrede
Sedam godina mlađi Matija Nastasić imao je peh sa povredama pa je ove sezone odigrao samo 20 utakmica: 13 u Premijer ligi, četiri u Ligi šampiona, dve u FA kupu i jednu u Liga kupu. Poslednji meč odigrao je još 3. februara u porazu od Čelzija na stadionu Etihad.
Jedini gol postigao je 2. novembra prošle godine protiv Noriča (7:0) u Premijer ligi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here