Škola posle liturgije

Z. Mirković - Vesti
0
SPC
Poželeo uspeh u učenju: Sveštenik Mihail Gavrilović sa decom

Kao što je česta praksa u našim crkvama u matici, ali i širom dijaspore i u Kufštajnu i Figenu služen je moleban za učenike. U crkvi u Kufštajnu se okupio veliki broj dece školskog i predškolskog uzrasta.

Mlađi se tokom liturgije igraju u svom kutku, stariji su ozbiljniji i usredsređeniji, ali i jedni i drugi su radosni što se nedeljom ponovo okupljaju u crkvi i sreću drugare.

Od sledeće nedelje će ponovo posle službe neki od njih pohađati i Školu srpskog jezika.

– Samostalno smo pre dve godine organizovali časove srpskog jezika pri Crkvenoj opštini Kufštajn. Posle uspešno izvedene prve generacije polaznika, od prošlog septembra smo dobili i podršku Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu, to jest generalnog konzula Svetlane Stanković. Kroz finansijsku podršku i nove udžbenike nastava je podignuta na viši nivo – ističe nastavnica Marija Gavrilović.

Upis novih učenika je u toku, a nastava će se održavati u crkvenim prostorijama (Einfangstr.10, Kufstein) posle nedeljne službe, od 12.00.

Na Vidovdan je organizovana završna priredba kada su podeljene diplome i održana izložba đakona Bojana Jokanovića o srpskom jeziku i pravopisu.

– Trideset dva učenika su redovno pohađala nastavu u prošloj školskoj godini, što je odličan broj za mesto kao što je Kufštajn, čak i u poređenju sa većim gradovima u Austriji. Ozbiljni smo i predani misiji i to se kroz broj dece koja se odazovu i istraju sa nama i prepozna. Interesovanje i dalje raste – navela je učiteljica.

Probe folklora

Pri crkvi u Kufštajnu počeo je upis i novih članova u KUD “Sveti Visarion”. Deca će na probama folklora utvrđivati već naučene korake i učiti nove koreografije. Za decu uzrasta od devet godina, probe će se održavati u Verglu petkom od 20.00 časova na adresi Stadtkindergarten Worgl, Peter-Mitterhofer-Weg 20, 6300 Worgl.
Za decu mlađu od devet godina, termin za probe je nedelja posle liturgije u Kufštajnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here