Škola za život

0

Redakcija emisije Tema austrijske državne televizije ORF, koju predvodi poznati voditelj Kristof Fojerštajn, osmislila je i sprovela u delo jedinstven projekat nazvan Škola za život, koji je šest meseci pratio dva razreda u dva različita tipa škola, prikazavši time nove mogućnosti unapređivanja obrazovnog sistema i pružanja jednake šanse svima za obrazovanje.
Radi se o odeljenju četvrtog razreda (14 godina) Nove srednje škole u ulici Gassergassse
i odeljenju vršnjaka iz gimnazije u ulici Ralgasse. U prvoj školi su učenici mahom stranci, 17 različitih nacija, teških životnih priča, izbeglice i ne baš lakih životnih uslova, a na drugoj deca iz boljestojećih kuća sa prilično bezbrižnom svakodnevicom i otvorenim putevima.
Suočavanje učenika dve škole već prvog dana je pokazalo da su predrasude ipak samo predrasude. Dok su jedni mislili o drugima da su anarhični, ovi drugi su opet smatrali da su na drugoj strani nezanimljivi bezbrižni štreberi.
Đaci su, praćeni trenerima, učili jedni od drugih, prevazilazili socijalne i druge razlike i sklapali prijateljstva.

Gimnazija ostaje
Ministarka Gabrijele Hajniš Hosek je rekla da gimnazija kao oblik školovanja ostaje, a da nova srednja škola dolazi, te da će se i u narednom periodu ulagati u jezičko podsticanje.
Kopf je poručio da se školski sistem treba oblikovati prema činjenicama i rezultatima, podvukavši važnost obrazovanja prilikom traženja posla. On je izneo podatak da je broj nezaposlenih četiri puta veći ukoliko osoba ima završenu samo osnovnu školu i da je važno da što manji broj osoba izađe iz obrazovanja sa samo osnovnom školom.

 

U takvim uslovima je značajno napredovano kod učenja jezika, a stečena samosvest je vodila ka odličnim rezultatima u školi.
To se najbolje videlo na primeru đaka Sema, koji je u novoj srednjoj školi bio najbolji učenik, a samo pre šest meseci nije htela da ga primi turistička škola zbog loših ocena.
Emisija o ovom jedinstvenom projektu emitovana je u ponedeljak, a o ovom eksperimentu su u studiju sa voditeljom Kristofom Fojerštajnom diskutovali i ministarka obrazovanja i pitanja žena Gabrijele Hajniš Hosek, direktor Službe za zapošljavanje Johanes Kopf i ekspert za pitanja obrazovanja Stefan Hopman.
Prikazane su reakcije učenika, roditelja i nastavnika na rezultate i sam tok ovog projekta koji su sve strane sa oduševljenjem prihvatile.
Roditelji gimnazijalaca su bili prilično saglasni u mišljenju da je sporan način na koji se deci prenosi znanje.
Glavna poruka projekta je da deca migrantskog porekla treba da se školuju i koriste mogućnosti koje im pruža obrazovni sistem Austrije, posebno da studiraju.
U tome pomaže da se deca ne razdvajaju rano u obrazovnom sistemu, čemu doprinosi novi oblik školovanja, takozvana nova srednja škola.
Učenici su za vreme trajanja ovog projekta na primer uz podršku nastavnika geografije i istorije sastavili referat o Čečeniji, u čemu je pomogla jedna od učenica sa majkom, koje su inače izbegle iz ove zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here