SAVETI ADVOKATA

0

PITANjE: Živim s porodicom u iznajmljenom stanu u starogradnji. Ugovor je sklopila moja majka pre 40 godina, tako da su uslovi veoma povoljni. Ona oduvek živi sa nama. Koje su naše mogućnosti da preuzmemo taj ugovor i na šta bi trebalo da obratimo pažnju? Da li vlasnik stana može da odbije preuzimanje ugovora i da li sme da nam poveća kiriju?
ODGOVOR: Postoje dve mogućnosti da vi preuzmete ugovor:
1. Dok je majka živa, možete sa njom da napravite dogovor o preuzimanju stanarskog ugovora. Opšti uslovi su da ste član njene porodice i da ste živeli izvesno vreme pre preuzimanja u zajedničkom domaćinstvu -u vašem slučaju dve godine i takođe majka mora da napusti stan. Iako za preuzimanje ugovora nije potrebna saglasnost stanodavca i može se znači izvršiti protiv njegove volje, on mora odmah biti informisan od vas i od vaše majke.
2. Posle smrti majke, članovi porodice zakonski, znači automatski, uzimaju mesto preminulog. Glavni uslovi su da osoba koja preuzima ugovor ima hitnu potrebu za stanom – taj uslov je već ispunjen ako nemate drugi stan na raspolaganju i takođe da je preminula osoba živela u zajedničkom domaćinstvu (ovde se ne traži minimalan period, ali treba da je zajedničko domaćinstvo bilo trajno namenjeno).
Za obe mogućnosti važi da stanodavac može u vašem slučaju da poveća cenu stanarine, jer ste punoletni (s time niste privilegovani) i jer je vaša majka sklopila ugovor pre 1. 3. 1994. Povećanje je zakonski ograničeno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here