Škotska Britaniji: Ostaćemo prijatelji posle raskida

0

Škotska želi da se otcepi od Engleske ali i da sačuva ekonomske veze
 

Salmond je u govoru pripremljenom povodom Dana Svetog Đorđa, nacionalnog praznika u Engleskoj, ukazao da će veze i prijateljstvo između Škotske i ostatka Velike Britanije biti nastavljeni ako Škoti 18. septembra izglasaju nezavisnost na referendumu.

 

Salmond je insistirao da će trgovinske i saobraćajne veze ostati snažne, a valuta ista ukoliko Škotska postane samostalna, navodi se u delovima govora koje je objavila njegova kancelarija.

 

Prvi ministar Škotske smatra da će nezavisna Škotska biti ekonomski protivteg Londonu i jugoistočnom dijelu Engleske.

 

– U tom duhu, mogu da potvrdim da će, posle izglasavanja nezavisnosti na referendumu, Vlada Škotske održati seriju specijalnih foruma o ekonomskoj saradnji sa severom Engleske", rekao je Salmond.

 

Ankete pokazuju da su protivnici nezavisnosti Škotske i dalje u većini, ali da kampanja za osamostaljenje daje rezultate i da se razlika u broju protivnika i pristalica nezavisnosti značajno smanjuje.

 

Salmond, lider Škotske nacionalne partije, koja dominira škotskim parlamentom, smatra da bi nezavisnost donela Škotskoj pravo da sama odlučuje o svom putu, umesto da provodi politiku koja se definiše u Londonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here