Slatko je i parče otadžbine

0

 

"Orlovi", koji u glavnom gradu Mađarske učestvuju na Evropskom prvenstvu, sa zadovoljstvom su prihvatili poziv i posle jednog od jutarnjih treninga otišli put ove ustanove, gde su ih dočekali profesor Borislav Rus, predsednik Budimpeštanske srpske samouprave i profesor Vlastimir Vujić, ujedno dopisnik "Vesti" iz ove zemlje.

 

Osećaj dobrodošlice je bio snažan na svakom koraku, a veći deo reprezentativaca se prvi put upoznao sa veličinom i značajem ove obrazovne kuće za srpski narod.

Prijem u ambasadi

 

Reprezentacija Srbije je, u sredu, dan pre posete Srpskoj osnovnoj školi i Gimnaziji "Nikola Tesla", koju pohađa oko 250 đaka srpske nacionalnosti, imala prijem i u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti. "Orlove" je ugostio ambasador Dejan Šahović, uz želju da im se boravak u ovom gradu posreći, a da se potom potvrdi dobar rezultat na završnici u Debrecinu.

 

– Drago nam je što ste u Budimpešti i u ovoj specifičnoj ustanovi koja je ugledna i poznata i po učenju i po sportu i koju pohađaju deca od predškolskog uzrasta do velike mature – istakao je Rus.

Radoznali pogledi u punoj sali i početno predstavljanje od strane tim-menadžera našeg nacionalnog tima, Igora Gačića, prethodili su obraćanju selektora Ace Kovačevića, aktuelnog sekretara za sport i omladinu Grada Beograda, koji je predstavio dostignuća srpskog futsala poslednjih godina.

– Stvarno sam dirnut i uzbuđen. Ovo je jedinstvena ustanova i čast nam je što smo pozvani u goste – naglasio je Kovačević.

Hodnici prepuni uspomena

 

Šetnja hodnicima Srpske osnovne škole i Gimnazije "Nikola Tesla" ostavila je poseban utisak na članove reprezentacije, jer odišu ponosnom prošlošću. Na zidovima se nalaze fotografije brojnih generacija koje su znanje sticale u ovoj ustanovi, a među njima je i aktuelni guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Tokom šetnje kroz zgradu, doktor Marko Jovanović i fizioterapeut Dušan Arsić su se zadržali u jednom od trećih razreda gimnazije, gde im se pridružio i kondicioni trener Ilija Maletić.

Ni kapiten Bojan Pavićević nije mogao da sakrije uzbuđenje.

– Ne znam kako vama izgleda ovaj susret, ali je za nas i više nego poseban. Mnogi od nas nisu znali kako je ovde i koliki je značaj ove ustanove. Zbog toga smo srećni što smo imali priliku da vas upoznamo i družimo se sa vama.

Usledila su pitanja radoznalih klinaca, a najhrabriji je bio mali Aleksa: ”Da li biste mogli da učinite za nas, Srbe, da osvojite zlatnu medalju na EP?”.
 

Dečačka želja i san svih generacija srpskog futsala su izazvali osmeh odobravanja, a kapiten je spremno odgovorio: ”Učinićemo sve što je u našoj moći da tako i bude”.

Mališani su se interesovali i za klubove za koje igraju članovi našeg nacionalnog tima, kao i o fizičkoj pripremljenosti izabranika selektora Kovačevića, na šta je odlučno odgovorio kondicioni trener Ilija Maletić: ”Spremni smo!”.

Pitanje je postavio i Marko Perić, prva zvezda našeg tima, i to jednom od učenika – gde je nabavio jaknu fudbalske reprezentacije Srbije:
 

– Dobio sam je na poklon od fizioterapeuta fudbalske reprezentacije. Inače, treniram vaterpolo…
 

Podelili su srpski reprezentativci brojne autograme, kako u sali tako i u hodnicima, tokom obilaska škole. Upoznavanje je kratko trajalo, a potom je preovladala atmosfera kao da se svi znaju sto godina. Sevali su blicevi, lepi trenuci u školi zabeleženi su zahvaljujući, pre svih, Maletiću i vođi delegacije Veroljubu Dugaliću.

U dvorani su se, potom, "orlovi" upoznali sa sportskim delom istorije ove škole, uz podsećanje na brojne srpske sportiste koji su igrali ili sada igraju širom Mađarske, a nisu izostali ni prigodni pokloni, kao lopta sa potpisima svih reprezentativaca i dres našeg nacionalnog tima.

Na krilima ljubavi koju su osetili u Srpskoj osnovnoj školi i gimnaziji "Nikola Tesla", naši reprezentatitvci dočekali su okršaje u velelepnoj "Pap Laslo areni" u Budimpešti.

REZULTATI I RASPORED

 

GRUPA A (Budimpešta) –
Utorak: Mađarska – Azerbejdžan 1:3. Četvrtak: Azerbejdžan – Češka 6:1. Subota od 20.30: Češka – Mađarska.
 

GRUPA B (Debrecin) –
Utorak: Italija – Belgija 4:0. Četvrtak: Belgija – Ukrajina 2:4. Subota od 18.30: Ukrajina – Italija.
 

GRUPA C (Budimpešta) –
Sreda: Rusija – Slovenija 5:1. Petak: Slovenija – Srbija. Nedelja od 20.30: Srbija – Rusija.
 

GRUPA D (Debrecin) –
Sreda: Španija – Belorusija 9:1. Petak: Belorusija – Portugal. Nedelja od 18.30: Portugal – Španija.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23.01.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here