K. Marković
Rezanje slavskog kolača

Uz prisustvo velikog broja vernika i predstavnika crkvenih opština srpske pravoslavne crkve iz Viktorije, u nedelju je obeležena slava hrama Svetog Nikole u Džilongu. Povodom svečanosti svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Australijsko-novozelandski Siluan uz sasluženje sveštenika Petra Božića, Čedomira Videkanića, Miroslava Popovića, Momčila Vukše i Milića Rakića, kao i predstavnika ruske pravoslavne crkve iz Džilonga.

Nakon svete liturgije i trokratnog ophoda, tradicionalno je obavljeno rezanje slavskog kolača. Ovogodišnji domaćini slave bili su mladi bračni par Jovica i Brankica Uzur sa porodicom, a domaćica naredne slave biće gospođa Jovanka Vukobrat sa porodicom.

Obraćajući se biranim rečima episkop Siluan je podsetio na žitije zaštitnika hrama Svetog Nikole, na njegovu veru i istrajnost na koju svi hrišćhani – pravoslavci treba da se ugledaju i slede njegov put. Takođe, podsetio je i na praznik Detinjci koji se obeležavao prošle nedelje.

Služba u hramu

– Ova nedelja je posvećena deci i čestitamo svoj deci na ovdašnjem danu. Svima vama želim puno blagoslova, radujem se ovom danu Gospodu što smo opet zajedno u ovom svetom hramu za ovu slavu vašu. Radujem se što danas ima i predstavnika svih naših crkvenih opština širom melburnškog namestništva. To je velika radost i to je znak da smo svetosavski narod koji sledi put Svetog Save i Svetog Nikolaja, kojeg danas slavimo, koji je bio čovek ujedinitelj i izmiritelj, roda hrišćanskog. Čestitam dragom proti, odboru, sestrama i svim parohijanima slavu – poručio je između ostalog episkop Siluan.

Kako i dolikuje, dobri domaćini su poslužili sve prusutne slavskim ručkom koji su, kao i mnogo puta do sada, pored domaćina slave porodice Uzur pripremile i vredne članice Kola srpskih sestara. Za vreme posluženja prisutnima su se obratili episkop Siluan i starešina hrama otac Petar Božić, poželevši da se još mnogo godina okupljaju oko srpskih svetinja i da ih sveti otac Nikola čuva i štiti u sve dane njihovih života.

Jovica Uzur predaje deo kolača i domačinstvo slave Jovanki Vukobrat

Da prođe suša!

Povodom tragičnih požara kojima su poslednjih nedelja pogođeni delovi Australije, episkop Australijsko-novozelandski Siluan se tokom službe sa vernicima pomolio za prestanak teške suše koja poslebno pogađa Novi Južni Vels.

Dodela gramata zaslužnim vernicima

Na praznik hrama u Džilongu episkop Siluan je uručio više gramata zaslužnim parohijanima i za njihov doprinos verskom i parohijskom životu u toj maloj srpskoj zajednici. Gramatama su nagrađeni Dragoljub Aranđelović, Kolo srpskih sestara “Majka Jugovića”, Jovanka Vukobrat, Jovan Dragojlović, a posthumno je nagrađen i Slobodan Mirković, a gramatu je primila njegova supruga Ilajn Mirković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here