Z. Vicelarević
Porodica Milovac sa gostima

U toplom domu porodice Milovac, Siniše i Smiljane u Frankfurta, takođe je bilo svečarsko raspoloženje, a Sveti Nikola se slavi već osam godina, koliko su Smiljana i Siniša u braku. Posna, ali bogata trpeza dočekala je goste, a među njima i reportera “Vesti”.

– Nikoljdan je oduvek slava porodice Milovac – kaže nam Siniša i nastavlja: – Slavu sam preuzeo, po tradiciji, od oca i kada sam se oženio nastavili smo supruga Smilja i ja da slavimo. Okupljamo se porodično i sa našim prijateljima kao što je to običaj kod nas Srba. Specijalno za slavu ove godine je došla moja majka Joka, da pomogne oko trpeze i da sa nama proslavi krsnu slavu. Pored majke Joke, tu su naši prijatelji, Nada Šanjić i Ivanka Radovanović iz Frankfurta, Marinko Marić iz Valdorfa i Milovan Cikovac iz Vormsa.

Sinišina supruga Smiljana dodaje da su slavski kolač osveštali dan pre Svetog Nikole jer znaju iz iskustva da je na Nikoljdan mnogo svečara u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu.

– Drago mi je što su nam došli naši dragi gosti i što smo uspeli da ih dočekamo sa slavskim ručkom u čast i slavu Svetog Nikole. Zadovoljna sam i presrećna, Gospodu hvala na svemu i molim Gospoda da se i dalje viđamo u sreći i zdravlju i dalje da slavimo.

Majka Joka je prošla sve prepreke i granice kako bi iz Novog Sada došla da sa svojim najmilijima proslavi Svetog Nikolu:

– U penziji sam pa mogu da dođem da pomognem da sve spremimo i da ugostimo prijatelje. Hvala bogu da sam ih zatekla u zdravlju i veselju i da možemo da proslavimo našu slavu. Nadam se da ćemo i naš Božić proslaviti svi zajedno.

Milovan Cikovac slavi Svetog Jovana, a sa porodicom Milovac imaju dugogodišnju tradiciju da se dolazi na slavu.

– To se tako dobro složilo da sam ja kod mojih prijatelja Smilje i Siniše na Svetog Nikolu kada je posna slava, a oni kod mene kada je mrsna slava. Naravno, ako Sveti Jovan nije sredom ili petkom. Tu tradiciju već održavamo desetak godina, od kada sam ja u Nemačkoj. Smilja je rođaka moje supruge pa smo i preko rodbinske veze povezani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here