Slava u senci raskola

0

Svečanosti i molitvi uz sečenje slavskog kolača prisustvovali su i predstavnici srpskih crkvenih opština, organizacija i zajednica, među kojima Srpskog centra Bonirig i Udruženja kraljevske vojske "Draža Mihailović" iz Grenvila, kao i generalni konzul Srbije u Sidneju, Aleksandar Besarabić sa suprugom.

Podsećajući prisutne da je u Beogradu upravo izabran novi patrijarh Irinej, protojerej-stavrofor Đuro Đurđević osvrnuo se na njegov poziv na sabornost, na očuvanje zajedničke crkve.

 

Priprata, a ne oltar

Prota Đurđević izrazio je nadu da će se "oni koji su zalutali, vratiti na pravi put".
– Za pokajnike uvek ima mesta, ali je za njih ono u priprati, a ne ispred oltara – poručio je prota Đurđević.

 

On je naveo da je molitveni čas istog tog jutra u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić bio i radostan zbog praznika i tužan, jer je održan u senci poslednjih zbivanja na tom mestu.

– Služili smo liturgiju u konaku, dok je naš sveti manastir obesvećen – kazao je prota Đurđević, aludirajući na službu koju je tamo obavio, kako je rekao "neko ko se usudio da predstavlja srpskog sveštenika, a on to nije".

– Moje nije da sudim, ali mi je žao da su tu kao pristalice bili i predstavnici nekih naših srpskih nacionalnih organizacija – kazao je sveštenik, odajući priznanje rukovodstvu Kluba "Sveti Sava" zbog "istrajavanja na svetosavskoj liniji".

Na slavi je saopšteno da je kum za narednu godinu biti mali Danilo, sin predsednika kluba Luke Kovačevića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here