Sletanje na Skijatos – adrenalinska avantura

0

Da, da, on je tu… tik nad vašom glavom
 

Možda ste čuli za Aerodrom Princeza Julijana na Sen Martenu, ostrvu u blizini Portorika, i njegov opasan prilaz preko plaže Moho. Sletanje aviona na Princezu Julijanu privlači ogroman broj posmatrača, a slično je i na grčkom Skijatosu.

 

Pista na Aerodromu Skijatos, na istoimenom ostrvu, je izuzetno kratka i uska. Pošto je kopno pogodno za pistu na ovom ostrvu izuzetno kratko, sletanje mora da se obavi na dužini nešto većoj od milje. Zbog toga na Skijatos ne mogu da slete avioni veći od Boinga 757-200.

 

Avioni prilaze pisti sa zapadne strane i preleću preko saobraćajnice, koja prolazi tik uz ogradu aerodroma. Poletanja i sletanja su zbog toga prava atrakcija na ostrvu, a massa ljudi svakodnevno se okuplja uz ogradu i gleda kako avioni preleću iznad njih.

 

 

Spustiti avion na Skijatos je prava majstorija (možda ovo niste želeli da znate ako planirate put u tom pravcu), i poverava se samo veoma iskusnim pilotima koji su prošli dodatne treninge za takve manerve. 

 

A pista nikada kraća. I pri tom nizbrdo
 

Ako budete imali sreću da avionom dolazite na ostrvo, vrlo je moguće da će vam se u jednom momentu učiniti da letelica neće stići da zakoči na vreme i da ćete uleteti u more. Za ovu optičku iluziju kriva je nizbrdica na kojoj je pista postavljena, zbog čega izgleda kraća nego što jeste. U slučaju da, ne daj bože, kapetanu pozli u avionu ili se desi nešto nepredviđeno, nećete moći da sletite na ovo strvo, pošto prizemljenje može samo on da izvede.

 

U tom slučaju bićete upućeni na obližnji Nea Ankijalos aerodrom u blizini grada Volosa. On se već nalazi na kontinentalnom delu Grčke, pa nema razloga za brigu.

 

Srećan put i želimo vam dobar let ☺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here