Slikali za siromašne

0

Okuplja umetnike iz Srbije i regiona: Živorad Milanović Maki
 

– Dela su različite poetike i senzibiliteta, a rađena su tokom naseobine Molitve na jezeru, gde je učestvovalo 90 umetnika iz raznih krajeva Srbije i nekoliko zemalja regiona – tako je Maki predstavio dela i manifestaciju za koju je dobio i regionalno priznanje Slovoljubve.

Lepotu izloženih dela, koja su videli brojni prisutni tokom svečanog otvaranja izložbe (traje do 20. decembra) još više pojačava njeno humanitarno opredeljenje.

 

– Prikupljena sredstva sa ove humanitarne izložbe namenjena su za pomoć najugroženijim porodicama u kruševačkoj opštini. Želja nam je da ova izložba, upravo zbog humanitarnog karaktera, obiđe još neke zemlje u Evropi – razrađuje Maki.
 

Dobra poseta na otvaranju
 

Ovaj veoma angažovani umetnik nosilac je titule akademik SUD-a (Srpsko učeno društvo), po vokaciji je slikar, posebno je ponosan na ulogu tvorca i organizatora naseobine Molitve na jezeru, koju od početka u konceptu rada karakteriše trostruki značaj.

– Osnova je stvaralačkog i pedagoškog karaktera, dakle, okupljamo studente različitih fakulteta umetnosti i mlade slikare. Bavimo se i ekologijom i duhovnošću putem naučnih skupova na način Okruglog stola, što je iznedrilo i dva simpozijuma SDEV (Srpske duhovne i ekološke vrednosti), sa više od 70 naučnih dela, a okupili su 150 naučnika iz raznih oblasti. Na toj osnovi nastao je Zbornik radova u dva toma na 1.150 strana – objašnjava gost Parižana Maki Milanović.

 

Poziv dijasporcima

Makijeva naseobina je tradicionalna i međunarodnog karaktera, traje nedelju dana počev od Svetog Ilije, a ime Molitve na jezeru dobila je po stihovima vladike Velimirovića.

– U koncept su uključene i druge sfere stvaralaštva, kao poezija i muzika, što dovodi do veoma dobre saradnje sa Kulturnim centrom Kruševac. Naseobina nema stalnu lokaciju, selimo se, upravo zbog traženja inspiracije – govori Maki očekujući da se Molitvi na jezeru u što većem broju pridruže i umetnici iz rasejanja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here