EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Primanje mita i reketiranje biznismena u Crnoj Gori nije protivzakonito! U to nema sumnje, ako je suditi po odluci Višeg suda u Podgorici da obustavi krivični postupak protiv funkcionera Demokratske partije socijalista i bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Miga Stijepovića.

Jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića tom odlukom proglašen je bezgrešnim, iako je ceo svet, zahvaljujući biznismenu Dušku Kneževiću, video snimak na kojem Stijepović uoči izbora 2016. trpa koverat sa 97.000 evra u džep nakon što mu ga vlasnik Atlas grupe daje i kaže da je to novac za partiju, koji je od njega tražio lider DPS. Afera “Koverat”, lansirana pošto je Knežević 2019. objavio snimak, izazvala je proteste širom zemlje. Na njima se mesecima okupljalo desetine hiljada ljudi, tražeći ostavke i kažnjavanje odgovornih za ovu bruku. Odgovor je, međutim, bilo podizanje novih prijava i optužnica protiv Duška Kneževića, koji se odmetnuo od dugogodišnjeg prijatelja Đukanovića i javno progovorio o brojnim mućkama, zbog čega se sklonio u London, gde je još uvek u egzilu. Njemu je, za razliku od Stijepovića, Viši sud u Podgorici istim rešenjem potvrdio optužnicu zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca, što je izazvalo dodatni bes svih koji su decenijama čekali pad vlasti ogrezle u kriminalu i korupciji i dolazak ljudi koji će se obračunati sa sistematskim bezakonjem.

– Džaba smo se nadali i čekali slobodu, Milo i njegovi tužioci i sudije još jašu. Crna Gora će zauvek ostati eldorado za mafiju – komentarišu ogorčeni građani na društvenim mrežama, čiji revolt dele i prvaci nove vladajuće koalicije i funkcioneri Vlade, koja se posle diverzije podgoričkog suda našla pod još jačom paljbom kritičara, razočaranih njenim rezultatima u borbi protiv korupcije i kriminala i, kako kažu, ogromnim raskorakom između obećanja i ostvarenja. Među njima je i Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta.

– Mislim da su se stekli uslovi za povratak Vesne Medenice (bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore) u crnogorsko sudstvo. I to da ugalopira na belom konju u Vrhovni sud, a odmah za njom i Migo na magarcu. A nama gladnima pravde neka bace po naramak sena – poručio je Knežević na Tviteru.

On i kolege iz Fronta već duže vreme zahtevaju usvajanje tužilačkih zakona i smenu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, čiju odgovornost traži i NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

– Vidimo da je SDT sastavilo optužnicu koja nije mogla da se održi pred sudskim organima – smatra izvršni direktor MANS-a Dejan Milovac i ne krije da je zabrinut što je i u ovom postupku “hirurški precizno odstranjena” bilo kakva odgovornost funkcionera DPS, što je dugogodišnja praksa SDT.

Abazović: Katastrofa!

Potprednik vlade Dritan Abazović (na slici) smatra da je odluka suda o obustavi gonjenja Stijepovića kastrofalna.

– Ovo je još jedan povod više da moramo da uđemo u duboke reforme, ako budemo želeli da se distribucija pravde ostvaruje na kvalitetan način.

Više dokaza upućuje da su procesne radnje Višeg suda za rubriku “verovali ili ne” – rekao je Abazović, ističući da je ceo svet video snimak Stijepovića kako uzima koverat sa novcem, ali ne i sudije Višeg suda.