EPA
Svakodnevni život usred ublažavanja ograničenja u Sidneju

Od ponedeljka, 11. oktobra, u Novom Južnom Velsu na snagu stupa prva faza ublažavanja restriktivnih mera.

Vlada na čelu sa novim premijerom Dominikom Peroteom odlučila je da “ubrza” izlazak iz lokdauna, tako što je uvela neke dodatne olakšice u odnosu na plan koji je pre dve nedelje objavila bivša premijerka Gledis Beredžiklijan.

Svi građani Novog Južnog Velsa koji su primili dve doze vakcine protiv kovida, od ponedeljka će moći da uđivaju u delu vraćenih sloboda, koje će omogućiti daleko normalniji život nego u proteklih stotinu i kusur dana.

Za nevakcinisane, kao i za one koji su primili jednu dozu vakcine, do 1. decembra će ostati na snazi mere zatvaranja.

Šta je dozvoljeno od 11. oktobra?

Nakon što je u sredu dostignut prvi cilj od 70 odsto potpuno vakcinisanih građana starijih od 16 godina, proširene su sledeće olakšice koje stupaju na snagu 11. oktobra:

Kretanje za sve vakcinisane je dozvoljeno bez određenog razloga za izlazak iz kuće i na neograničenoj udaljenosti od kuće. Ipak, za građane Sidneja i dalje neće biti dozvoljena putovanja u regionalni Novi Južni Vels, s izuzetkom Centralne obale, Plavih planina, Vulongonga i Šelharbora.

– Kućne posete su ponovo dozvoljene, s tim da će biti dozvoljeno okupljanje do deset odraslih vakcinisanih osoba (deca ispod 12 godina se ne računaju), umesto ranije predviđenih pet ljudi.

– Na otvorenom će moći da se okuplja po 30 odraslih osoba, umesto planiranih 20.

– Na venčanjima i sahranama moći će da prisustvuje po stotinu ljudi, umesto 50 koliko je prvobitno najavljeno.

– Pored otvorenih bazena, koji su dozvolu za rad dobili prošle sedmice, sada će moći da rade i zatvoreni bazeni. Teretane, fitnes centri i sportski tereni takođe će biti otvoreni.

– Vakcinisani više neće morati da nose maske kada u na otvorenom, ali će u svim javnim zatvorenim prostorima i dalje biti obavezne.

– Dozvoljeni su događaji s ulaznicama na otvorenom (koncerti, predstave…) za najviše 500 posetilaca.

Od ponedeljka će biti otvoreni svi ugostiteljski i maloprodajni objekti, muzeji, pozorišta i bioskopi, s tim da će svi morati da se pridržavaju propisa od jedne osobe na svaka četiri kvadratna metra.

Frizerski i kozmetički saloni će takođe morati da poštuju isto pravilo, s tim da će u prve dve nedelje (dok se ne dostigne 80 odsto vakcinisanih) ograničenje biti najviše pet klijenata u svakom trenutku.

Šta je dozvoljeno nevakcinisanima?

Za nevakcinisane građane Novog Južnog Velsa, kao i za one koji su primili jednu dozu vakcine, život će u suštini biti isti kao i do sada.

Radijus kretanja od 5 kilometara ostaje na snazi, a biće im omogućen samo ulazak u samoposluge i druge prehrambene prodavnice. U ugostiteljskim objektima moći će samo da naruče hranu za poneti, a biće im zabranjeno da odlaze kod drugih i da primaju goste u svoju kuću.

Nevakcinisani će moći da prisustvuju jedini venčanjima i sahranama na kojima ima do pet prisutnih, a ulaz u objekte poput butika, frizerskih salona, bioskopa i teretana neće biti dozvoljen sve do 1. decembra, kada bi slobode trebalo da budu iste za sve.

Druga faza 25. oktobra

Vakcinisani građani Novog Južnog Velsa dobiće dobiće novi set olakšica kada stopa imunizacije u ovoj državi dostigne 80 odsto.

Očekuje se da će to biti 25. oktobra, a tada bi trebalo da budu dozvoljena i putovanja u regionalne delove države, okupljanje do 20 ljudi u kućama i do 50 na otvorenom, a nošenje maski će biti ukinuto za one koji rade u kancelarijama.

Nastavnici ljuti na premijera

Premijer Dominik Perote je objavio i da će đaci krenuti da se vraćaju u škole ranije nego što je predviđeno. Za predškolsko, prvi i 12. razred, normalna nastava počinje od 18. oktobra, dok će se učenici svih ostalih godina vratiti na časove sedam dana kanije ,25. oktobra.

Ovakva odluka izazvala je reagovanje nastavnika, koji kažu da ih niko nije konsultovao i da je promenom datuma novi premijer pokazao ogromno nepoštovanje prema prosvetnim radnicima.

Udruženje nastavnika smatra da će povratak svih đaka u škole značajno pre 8. novemba za kada je zalazan početak završnih ispita za maturante, dovesti HSC u bespotreban rizik.

JobSaver do kraja novembra

Državni program JobSaver, koji se isplaćuje kao pomoć biznisima kako bi zadržali zaposlene na radnim mestima, nastaviće se do 30. novembra. Međutim, Vlada NSW je odlučila da od ponedeljka umanji ovaj vid podrške sa 40 na 30 odsto od iznosa platnog fonda.

Kada se dostigne 80 odsto vakcinisanih, JobSaver će ponovo biti smanjen na svega 15 odsto od ukupnog budžeta za plate u svakoj firmi. Takođe, poslodavci su u obavezi da podnesu nove prijave ukoliko žele da nastave da primaju ovu državnu pomoć.

Crkve se otvaraju za sve

Verski objekti će od ponedeljka biti otvoreni za sve. Crkve su izuzete od propisa o vakcinaciji, a jedini uslov biće da se kapacitet određuje na osnovu pravila o četiri kvadratna metra po osobi.

Pevanje u crkvama neće biti dozvoljeno, osim za sveštenike i horove, s tim da horovi mogu da imaju najviše deset članova, koji će si morati da budu potpuno vakcinisani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here