Slovenija odgovorna za zločin Silvia Pluta

0

Prema odluci suda, država je odgovorna za smrt Ljubice Ulčar, jer je raspolagala sa dovoljno dokaza na osnovu kojih je mogla da pokrene krivični postupak protiv Pluta i zadrži ga u pritvoru. Plut je bio osumnjičen i za ubistvo Jasmine Đošić 2004. godine, ali je on prebegao u Sloveniju. Slovenske vlasti nisu želele da ga izruče Srbiji.

Plut je 2007. godine izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji, gde je izdržavao 30-godišnju kaznu zbog ubistva Ulčar.

Ubica: Silvio Plut
 

Sud je u odluci, koju je agenciji STA prosledila advokatska kancelarija Čeferin koja zastupa Mirka Ulčara, naveo da okolnosti ubistva Jasmine Đošić u Srbiji podrazumevaju da bi Plut mogao ponovo da počini taj zločin, dodajući da manjak saradnje Slovenije i Srbije ne znači da država nije odgovorna.

Okružni sud u Ljubljani je u avgustu prošle godine presudilo da država nije odgovorna za ubistvo Ljubice Ulčar, posle čega se njen suprug žalio Višem sudu.

Godine 1998., Plut je osuđen zbog silovanja, a 1990. i zbog ubistva bivše školske drugarice. Posle 13 godina provedenih u zatvoru pušten je na uslovnu kaznu.

Advokat Mirka Ulčara, Luka Devjak, izjavio je slovenačkoj agenciji da će Okružni su u Ljubljani odlučiti o visini odštete koju će država morati da isplati.

 

Devjak je rekao da je zadovoljan presudom, ali nije isključio mogućnost da će država tražiti ponovno preispitivanje slučaja kako bi uložila žalbu.

Mirko Ulačar je 2006. godine tužio državu i tražio isplatu odštete, tvrdeći da slovenačka policija i tužilaštvo nisu učinili sve što je u njihovoj moći da spreče ubistvo njegove supruge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here