Slovenija: Štediše čekaju 2016. godinu!

0

Prema nepotvrđenim informacijama, Slovenija će štednju vratiti na isti način kao što je to uradila svojim štedišama.

– Akcioni plan je pripremljen u roku koji je Sloveniji bio određen, a sadrži garanciju da Slovenija poštuje presudu i da namerava da je sprovede na korektan način – rečeno je u slovenačkom Ministarstvu finansija.

Podsetimo, razmatrajući predmet "Ališić i drugi" protiv država naslednica SFRJ, Evropski sud u Strazburu doneo je u julu prošle godine pravosnažnu presudu prema kojoj su Srbija i Slovenija odgovorne za vraćanje novca štedišama Invest banke i Ljubljanske banke.

Prema presudi, građani će dobiti po 4.000 evra kao naknadu za nematerijalnu štetu.

Osim isplate nematerijalne štete, sud je naložio da se u roku od godinu dana omogući štedišama ove dve banke da novac dobiju na isti način kao i štediše na teritoriji Srbije i Slovenije, a jedan od načina jeste isplata u ratama. Tužbu su podnele štediše Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović koji žive u Nemačkoj.

Štediše iz BiH sigurne su da će Slovenija uraditi posao koji se od nje zahteva, a kao garanciju isplate novca vide akcioni plan koji je predat u Strazbur. Predsednica Upravnog odbora Udruženja deviznih štediša BiH Amila Omersoftić kaže da bi dalji koraci mogli biti poznati u julu.

– Tada će biti predstavljen model isplate, a u tom mesecu je i krajnji rok kad moraju da budu usvojeni i odgovarajući prateći akti – rekla je Omersoftićeva.

Privatizacija u BiH

Posebno poglavlje u procesu vraćanja stare devizne štednje tiče se privatizacije u BiH koja je sprovedena tim parama. Štediše žele da otvore razgovore sa vlastima FBiH i Republike Srpske i očekuju pozitivan odgovor iz entiteskih vlada po tom pitanju kako bi sva nerešena pitanja konačno bila razjašnjena.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here