Slovenija vraća i kamate

0

Čekanje se isplatilo: Nedeljko Teinović (treći sleva) sa štedišama iz Bosne
 

To se odnosi na sve štediše Ljubljanske banke s prostora bivše Jugoslavije i oni će dobiti svoje štedne uloge uvećane za pripadajuće kamate, jednako kako je to Slovenija ranije uradila za svoje državljane.

 

Rok za isplatu pet godina

Nedeljko Teinović veruje da će biti određen rok od pet godina za isplatu stare devizne štednje uz prethodnu verifikaciju.

– Za stare devizne štediše, od kojih su mnogi u penziji, to će biti svakako velika stvar, jer su i pored tolikog novca u banci, postali socijalni slučajevi i bukvalno se bore za preživljavanje – dodaje Teinović.

Iako su mnogi vlasnici stare devizne štednje kod Ljubljanske banke, koju je nasledila Nova ljubljanska banka, uzaludno pokušavali da nešto učine sami ili uz pomoć raznih udruženja, pa i advokata, sada je Sud za ljudska prava u Strazburu obavezao Sloveniju da izmiri ovaj dug. Jedan od onih koji su vodili aktivnosti za povrat stare devizne štednje u Minhenu, Bavarskoj i Nemačkoj je i Nedeljko Teinović iz Minhena. Ovih dana i on je pročitao presudu Suda u Strazburu.

– Čitao sam da je Sud konačno presudio u korist vlasnika stare devizne štednje kod Ljubljanske banke i obavezao državu Sloveniju da izmiri sve obaveze prema njima, kao što je to već ranije učinila prema svojim državljanima. Svakako će to obradovati sve one koji kod Ljubljanske banke imaju deviznu štednju, iako se predugo čekalo s tim. Verujem da će se ta stara devizna štednja vraćati njenim vlasnicima u ratama na određeni vremenski period, slično kako je to urađeno u Bosni i Hercegovini.

 

Uslediće verifikacija i isplata glavnice u ratama uz kamate koje budu obračunate. Kako se radi o velikim iznosima štednje, neće biti moguće da se to isplati odjednom, kako bi to vlasnici stare devizne štednje želeli posle toliko godina čekanja – smatra Teinović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here