pixabay.com

Zbog izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete predsednika Boruta Pahora Beogradu, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor.

U ministarstvu navode da su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo preneli vlastima u Beogradu. Oni su izrazili očekivanje da Srbija neće problematizovati poziciju Slovenije.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadorku Srbije u Sloveniji Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa Vučićevim izjavama na konferenciji za novinare tokom posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu. U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je u Ministarstvu.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

– Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom – rekao je Vučić, podsećajući na činjenicu da je Slovenija, poput npr. Francuske, Nemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbiji, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

“Obavestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsednika Vučića. Još jednom smo preneli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu”, naveli su.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom.

“Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima”, dodali su.

9 COMMENTS

  1. “Podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije”? Priznanje samostalnosti Kosova* je istovremeno legalizacija agresije NATO na Srbiju, sto znaci da su, po slovenackoj politici, Srbi zasluzili da budu bombardovani i ubijani, kao i da im se oduzme teritorija i imovina.

  2. A podrška Kosovu nije protiv Srbije?
    A protiv koga je? Jesu li Kosovo i Metohija tajvanski možda?

  3. tako je i mi istru da podrzimo da se vrati italiji ionako je oslobodio drapsin. i to nece biti usmereno protiv slovenije. P.M. bili i ostali slovenski nemci.

  4. Podrska Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije???? PA STO STE PRIZNALI TERITORIJU KOJA PO MEDJUNARODNOM PRAVU PRIPADA SRBIJI ZA NEZAVISNU DRZAVU??? STO PRAVITE NON PEJPR??? Sto se mesate u unutrasnje stvari drzave koja je po statusi STARIJA od Vas??? Sram Vas bilo, vi ste i SFRJ RASTURILI I OBRISALI 20 000 SRBA u VASOJ De Zeli!!!

  5. Тешка шизофренија, мозак отказао послушност. Људи више немају контакт са реалношћу.

  6. Nato pakt ,nikad nije Bombardovao Srbiju,
    oni su Bombardovali SR Jugoslaviju,i znamo za sto,Posto vise ta Jugoslavija ne postoji ,od nje su rodjene tri Drzavice Crna Gora;Kosovo, i Srbija,
    Sta nije jasno tu ?????

  7. Nestaće oni za 30 / 40 godina i jodlovaće šbabski u austrijskom dijalektu. To znaju pa se sada trzaju dok još mogu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here