pixabay.com

Istraživanje Univerziteta Bat je otkrilo i da je za muškarce stresno kada su jedini koji finansijski privređuju.

Nova istraživanja pokazala su da je uticaj koji u vezama ima finansijska situacija komplikovaniji nego što se mislilo

– Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana sa ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni sa promenom u kojoj se može dogoditi da žene zarađuju više, muškarci mogu da osjete veći stres – rekla je Džoana Sirda, koja je istraživala ovaj fenomen.

Studija sprovedena na Univerzitetu Bat tvrdi da se kod muškaraca stres povećava kada žena doprinosi kućnom budžetu više od 40 odsto.

Analiziran je život više od šest hiljada heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno i zaključci su doneseni na osnovu razmatranja prikupljenih informacija. Zaključak je da kada u vezi postoji finansijska neravnoteža, to može uticati na odluke koje ljudi donose na dnevnom nivou.

Istraživanje Univerziteta Bat je otkrilo i da je za muškarce stresno kada su jedini koji finansijski privređuju.

Muškarci su srećniji kada oba partnera finansijski doprinose kućnom budžetu, ali kada su oni ti koji izdržavaju porodicu. Savršena proporcija doprinosa je 60 odsto prema, otprilike, 40 odsto koje treba žena da donese.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here