Smrtna kazna za američkog četnika

0

Uhapšen posle potere koja je trajala 48 dana: Erik Frejn
 

Da podsetimo, Frejn, nekadašnji student ruskog i srpskog jezika, iz zasede je otvorio snajpersku vatru ispred kasarne državne policije u Bluming Grouvu. Pobegao je posle zločina, a FBI ga je odmah stavio na listu 10 najtraženijih ljudi u Americi i bila je raspisana nagrada od 175.000 dolara za svaku informaciju koja bi pomogla u hapšenju. Istovremeno, stanovništvo je upozoravano da je Frejn naoružan i izuzetno opasan, pošto je vojno obučen i stručnjak za preživljavanje. Čak je bilo zatvoreno nekoliko škola.

 

Svirepi eksperiment

U Pensilvaniji se za izvršenje kazne koristi smrtonosna injekcija. Međutim, evropske farmaceutske kompanije zbog zabrane EU odnedavno ne izvoze proizvode za tu svrhu, pa se u Americi primenjuje eksperimentalna hemikalija.
Zabeležen je takav "eksperiment" u Ohaju, kad je osuđenik Denis Mekgvajer dugo umirao i za to vreme nekoliko puta kriknuo. Sve to su posmatrala njegova odrasla deca.

Frejn je pripadao jedinici za simulaciju vojnih dejstava Istočni vuk. Upravo su u toj jedinici Frejna nazvali Vuk, a ljubav prema srpskoj uniformi pokazao i na fotografijama koje je postavio na svoj Fejsbuk profil. Pokazao je da voli srpsku tradiciju i fotografijom ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Potraga za njim trajala je 48 dana, i u njoj je učestvovalo oko 1.000 policajaca i agenata sa helikopterima, oklopnim vozilima i sofisticiranom tehnologijom za praćenje. Problem vlastima u otkrivanju i hapšenju Frejna bilo je to što je on pobegao u planine Pokono, a u divljini se snalazio kao zver. Čak je provocirao poteru tako što je ostavio za sobom praznu paklu Drine s filterom.

Frejnovo je uhapšen 56 kilometara južno od mesta na kome je izveo napad ispred napuštenog hangara za avione u pensilvanijskom odmaralištu Tanersvil.

Policija se ponadala da će hapšenjem da rasvetli motiv zločina, za koji sumnjaju da je pripreman šest meseci.

– Erik Frejn je napad na policiju doživeo kao misiju. Plašili smo se sve vreme da će da izađe iz šume i ubije još policajaca, a možda i civila – rekao je komesar pensilvanijske policije Frenk Nunan.

Na prvom saslušanju Frejn je rekao istražiteljima da je pucao na policajce jer je želeo da promeni vladu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here