D. T.
Tradicija: Slavsko znamenje

Srpska narodna odbrana, naša najstarija nacionalna i patriotska organizacija u Australiji, još od prvog sastanka 1951. godine u Sidneju bila je vezana za istoriju i sudbinu srpskog naroda. SNO je u prisustvu članova i brojnih prijatelja proslavila svoju slavu – Svetoga Nikolaja.

Slavski kolač presekao je prota Đuro Đurđević iz Kabramate, u prisustvu oca Nemanje Mrđenovica iz Blektauna. Nakon tog svečanog čina prota Đuro se kraćom besedom obratio prisutnima:

– Draga braćo i gosti ove srpske kuće, otac Nemanja i ja se zajedno sa svima vama molimo Svetome Nikolaju, prenoseći vam blagoslov i pozdrav našeg preosvećenog vladike Siluana, prestojatelja svih sveštenoslužitelja i vas svih vernika što u zajednici cinimo crkvu. Molimo se Svetom Nikolaju da podari mir i slogu srpskom narodu, a vama da ovu kuću vodite onako kako je pre pet decenija i krenula svojim nacionalnim životom I, Bogu hvala, imala svoje uspone i padove. Na vama je da je podižete na dobro jer je SNO uvek čuvala naš narod i brinula se za narod – rekao je prota Đurđević.

Nakon posluženja koljivom, gosti su pozvani na slavsku gozbu. Slavi ove srpske kuće prisustvovao je i gospodin Nik Lalić, dugogodišnji predstavnik Srba u političkom životu Australije, a i sada većnik u opštini Ferfild.

– Srećna slava svim članovima naše zajednice koji dolaze u ovu kuću. Neka se pamti naša tradicija i kultura. Sećamo se  običaja naših starih koji su trpeli mnoge nedaće, teško živeli i radili da bi nam obezbedili bolji život – rekao je za “Vesti” gospodin Lalić.

Povratak u zrelosti

Na konstataciju da mladi ne dolaze u klub baš često, ovaj uspešni političar kaže:
– Odlazim u više klubova, i kod Italijana je slično, i kod Nemaca, Kineza… Mladi imaju drugačija interesovanja i tek između četrdesete i pedesete godine života počnu da se okreću nacionalnim klubovima. Isti je slučaj i sa našim ljudima.

Izvor:
D. Timarac - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here