Sofijin osmeh svima za nadu

0

Na kontroli u Podgorici: Vesna, Sofija i Svetozar Šušić
 

Porastao je, međutim, njihov optimizam i nada da će se u krhkom organizmu njihove Sofije probuditi snaga dovoljna da se odupre i pobedi opako i, kako većina lekara misli, neizlečivo oboljenje mozga, da će ona jednog dana ipak izboriti pravo na mesto među zdravom decom.

 

Pozdrav iz Melburna

Novi prilog od 100 AUD za porodicu Sušić stigao je u Beograd baš na Svetu Petku, a poslali su ga Jovanka, Gorica i Jelena Avramović iz Melburna, uz toplo pismo, gde između ostalog kažu: "Dragi Šušići, Veliki pozdrav za sve, a posebno za malu Sofiju.. Ljubimo vas…".

– U toj nadi nas drži to što vidimo i osećamo uočljiv napredak kod Sofije posle boravka i lečenja u Institutu za fizikalnu medicinu u Igalu. Iznad svega to što više nema epileptičnih napada, što je počela da reaguje na naše reči i pokrete, što nam se katkad i osmehne! To nam uliva novu snagu da istrajemo, da zadržimo taj pozitivni stav prema tome što je snašlo naše dete – kaže Sofijin otac Svetozar u pratnji novinara "Vesti" koji je želeo da čuje i stručno mišljenje lekara o trenutnom zdravstvenom stanju male Sofije, čija je sudbina dirnula naše nebrojene čitaoce širom sveta.

 

Hvala, Konjičani

Akcija za lečenje male Nikšićanke ne jenjava i na žiro-račun njenih roditelja još stižu uplate. "Znam da ću se ogrešiti prema tolikim i znanim i neznanim, ali moram da spomenem troje naših nekadašnjih komšija i prijatelja iz Konjica koji su nam se javili ovih dana, a i njih je, kao i nas, vihor rata odneo sa ognjišta. Javila nam se i pomoć uputila Rada Kujundžić iz Sidneja, prijateljica mojih roditelja Save i Zorke iz Konjica. Pomoć su nam uputili i Žarko Kilibarda i Radomir Tomić, takođe naše komšije – Konjičani koji su se skrasili u Čačku", veli Svetozar Šušić.

Najmerodavniji za to je dr Milan Borković, specijalista dečje neurologije iz Beograda, koji je i dijagnostikovao njeno oboljenje, a povremeno ordinira i u Dečjoj klinici u Podgorici, gde su nedavno Šušići doneli svoju bebu na kontrolni pregled.

Dr Borković je, međutim, odbio da govori za novine, odnosno nije želeo da krši kućni red i pravilo podgoričke bolnice u kojoj niko, osim portparola, nema pravo da kontaktira sa novinarima: "Iako nam doktor od prvog dana ne ostavlja previše prostora za nadu, ovog puta nam je rekao da je najnoviji Sofijin nalaz evidentno najbolji od svih prethodnih. Naglasio je, međutim, da se ne smemo prerano radovati jer se tu stvari mogu vrtoglavo promeniti i pogoršati. Verujem ja i doktoru i nauci i svemu tome što piše u knjigama, ali ovog puta ipak više verujem Sofiji, njenom osmehu i pokretu, verujem mom majčinskom srcu koje mi govori da moramo istrajati, da ima nade – da nismo zaslužili da Bog popreko pogleda naše dete", kaže majka Vesna, kojoj se ni u oku ni u glasu ne može nazreti malaksalost u borbi za svoje dete.

– Sve to je mnogo lakše kad znamo koliko naših komšija i prijatelja, koliko znanih i neznanih plemenitih ljudi širom sveta misli na naše dete, saoseća sa nama u nevolji, odvaja, može biti i uskraćuje nešto i svojoj deci, samo da bi poslali pomoć našoj Sofiji. Svesni smo da im to nikada ne možemo vratiti, ali i sigurni da im to – kako god se završila ova naša borba – nikada nećemo zaboraviti i samo Boga molimo da im se dobro dobrom vraća, da im sve to bude za zdravlje i sreću njihove dece – poručuje mladi bračni par Šušić.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here