EPA
Olaf Šolc

Situacija u Sudanu je opasna po lokalno stanovništvo, ali i po sve koji se trenutno nalaze u toj zemlji, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Govoreći na konferenciji za novinare tokom posete Portugalu, Šolc je rekao da zvanični Berlin ima obavezu da pomogne svojim, ali i državljanima drugih zemalja, da napuste Sudan.

– Moramo da razmišljamo o mogućnosti odlaska i da pomognemo da to funkcioniše – rekao je nemački kancelar, prenosi Rojters.

Ranije je “Špigel” objavio da je nemačka vojska morala da zaustavi evakuaciju oko 150 građana iz Sudana zbog borbi u Kartumu. Prethodno je vojska Sudana pristala na novi 24-časovni prekid vatre koji je stupio na snagu u 18 časova po lokalnom vremenu.

“Primirje će početi u 18 časova i trajaće do 18 časova sledećeg dana, sa ciljem da se olakšaju humanitarne aktivnosti, pod uslovom da i druga strana to poštuje”, navodi se u saopštenju vojske, prenosi Rojters.

Nešto ranije su sudanske paravojne snage potvrdile da prihvataju primirje.

2 COMMENTS

  1. Pukli ste svi u Evropi imate inflaciju ekonomija vam se polako ali sugyrno urusava.Hteli ste ekonomski da unistite Rusiju vi sa Nato paktom i Amerikom na celu ali sankcije koje ste uveli Rusiji vratili vam se kao bumerang .A takodje sada salljete ogromnu.pomoc u oruzju i finansijski da vojno unistite Rusiju.Ali necete moci samo ste zrrtvovali Ukrajinski narod gde je poginulo vise 330.000Ukrajinaca i do sada unistena 80%infrastruktura zemlje.Trazili ste gledajte.

  2. Neznam samo kako ce jos pomoci narodu da napusti Njemačku.Polako se sele ali to nije dovoljno,Nemci kao ptice selice

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here