EPA/Andreas Gora
Olaf Šolc

Nemački vojnici neće učestvovati u sukobu u Ukrajini, to nije deo novog sporazuma sa Kijevom, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc.

– U tom ratu u Ukrajini neće biti nemačkih vojnika. Ovaj sporazum ne znači da će Nemačka postati učesnik u ratu – rekao je Šolc nakon što je danas u Berlinu potpisao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim sporazum o saradnji u bezbednosnoj sferi.

Takođe je istakao da će Nemačka na svaki mogući način pomagati Ukrajini u jačanju njenog odbrambenog potencijala kako bi se sprečio novi sukob nakon “mogućeg” završetka aktuelnog konflikta.

Šolc je istovremeno priznao da Nemačka trpi “finansijske posledice” zbog podrške Ukrajine.

– U razgovorima sa građanima uvek me pitaju: da li je u redu da tako obimno podržavamo Ukrajinu? A ja vam kažem apsolutno – da. Čak i ako osećamo finansijske posledice – rekao je nemački kancelar.

On je ponovio da bi posledice ruske pobede u sukobu “mnogo više koštale nego podrška Ukrajine”.

Kako je ranije saopštio portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt, potpisivanje novih sporazuma između Berlina i Kijeva je realizacija zajedničke deklaracije G7 iz jula 2023. godine. U januaru je britanski premijer Riši Sunak posetio Kijev i potpisao sa Zelenskim sporazum o saradnji u bezbednosnoj sferi na 10 godina.

Rusija je prethodno uputila notu zemljama NATO zbog isporuke oružja Ukrajini.

5 COMMENTS

  1. Pa mislim da je doslo vreme da Kosovski Albanci trebaju da se oduze za otimanje Kosova od Srbije .Znaci ajmo idemo do zadnjeg Kosovara ! Posto Ukrainaca polako ponestaje !

  2. A što ne pošalješ par iljada švaba od 20 godina pred ruse nego guraš oružje u ruke mladim ukrajincima Ruskpoj braći da se međusobno ubijaju, naučio si američki system zavadi pa pljačkaj!!

  3. ….TAKO SI I REKAO DA NEMACKA NECE SLATI ORUZIJE U UKRAJINU A BILI STE PRVI……JOS 2019 SAM VIDEO KOMPOZICIJE SA TENKOVIMA PRAVAC UKRAJINA ;SIGURNO NISU ISLI NA POPRAVKU…….FASISTO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here