EPA-EFE/Filip Singer
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra „Severni tok 2“ ekonomskim projektom, vlada zemlje će zajedno delovati po tom pitanju, izjavio je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner.

– Kancelar Šolc je stalno isticao da se u slučaju ‘Severnog toka 2’ radi o ekonomskom projektu koji je završen, ali nedostaju neki aspekti, provera poštovanja evropskog prava o principu raspodele pravnim licima uloga vlasnika cevovoda, njegovog operatera i dobavljača resursa. Time se sada bavi Federalna mrežna agencija (nemački regulator). To je administrativni postupak koji će biti završen u skladu sa zakonom. On nema političku komponentu – izjavio je zamenik portparolka na brifingu.

Što se tiče stava o gasovodu brojnih ministara nemačke vlade, posebno ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i ministra ekonomije Roberta Habeka, Bihner je istakao da će vlada „zajedno delovati” po tom pitanju.

Govoreći u četvrtak u Briselu o sertifikaciji operatera gasovoda „Severni tok 2“ u Nemačkoj, Šolc je izjavio da da je reč o administrativno-pravnom pitanju koje se vodi u skladu sa zakonom i da nije pod političkim uticajem.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

Operator gasovoda saopštio je u petak da je kompanija „Nord strim 2AG“ počela da puni gasom drugi krak gasovoda „Severni tok 2“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here