EPA-EFE/FILIP SINGER
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas Iran da ne izvodi nove napade na Izrael, nakon što je eskalacija sukoba na Bliskom istoku zasenila početak njegove trodnevne turneje po Kini.

– Učinićemo sve da zaustavimo dalju eskalaciju – rekao je Šolc novinarima. On je kazao da Nemačka može samo da upozori sve, a posebno Iran, da ne nastavljaju ovim putem, prenosi Rojters.

Po dolasku, Šolc je najoštrije osudio iranski napad na Izrael, rekao je njegov portparol.

Šolc je tokom leta informisan o dešavanjima na Bliskom istoku, rekli su vladini izvori. Šolc je u poseti gradu Čungkingu na jugozapadu zemlje, Šangaju i Pekingu, u okviru posete koja ima za cilj jačanje veza sa glavnim nemačkim trgovinskim partnerom, kao i pitanjima oko kojih ne postoji saglasnost, a koja uključujući kinesku trgovinsku praksu i njenu podršku Rusiji, preneo je Rojters.

Međutim, kako navodi britanska agencija, izgleda da će iranski napad na Izrael redefinisati dnevni red i ton posete. Kako je za Rojters rekao izvor iz nemačke delegacije, Šolc će danas učestvovati iz svog hotela putem video linka na sastanku lidera G7 posvećenom napadu Irana na Izrael.

Šolc, koji putuje sa nekoliko direktora nemačkih preduzeća, trebalo bi da se u utorak sastane sa predsednikom Kine Si Đinpingom i kineskim premijerom Li Ćijangom.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here