SP u fudbalu ne mogu da prođu bez skandala!

0

Ovaj Mundijal obeležiće Suarezov ugriz: Đorđo Kjelini
 

Suarez je sinoć, tokom utakmice sa Italijom, ugrizao za rame protivničkog igrača Đorđa Kjelinija, zbog čega je Svetska fudbalska federacija (FIFA) protiv njega pokrenula postupak. Mnogi skandali obeležili su takmičenja na Mundijalima, a jedan od najpoznatijih je "Božija ruka", gol koji je Dijego Maradona rukom postigao protiv Engleske u četvrtfinalu na Svetskom prvenstvu 1986. godine u Meksiku.

 

Sudija iz Tunisa Ali bin Naser mislio je da je Maradona loptu u gol Pitera Šiltona poslao glavom i priznao je pogodak. Argentina je pobedila sa 2:1 i plasirala se u polufinale. Taj duel tada je bio više od fudbala, pošto su Argentina i Engleska
bile u zategnutim odnosima zbog Folklandskog rata, četiri godine ranije. Maradona je rekao da je gol pravedan i da je loptu u mrežu smestila "pomalo Maradonina ruka, a pomalo božija ruka", nakon čega je gol tako i nazvan.

 

Na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine Džef Harst postigao je "fantomski" gol u finalu protiv Zapadne Nemačke. O tom golu se verovatno najviše raspravljalo u istoriji fudbala. U produžetku je bilo 2:2 kada je Harst snažno šutnuo loptu, ona je udarila u stativu i pala na travu, ali nije prešla gol liniju. Engleski reprezentativci su rekli da jeste, a fudbaleri iz Zapadne Nemačke da nije. Odlučio je pomoćni sudija, koji je priznao gol. Engleska je nakon toga pobedila sa 4:2 i osvojila Svetsko prvenstvo, a kasnija brojna istraživanja pokazala su da lopta nije prešla gol liniju.

 

Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, 2006. godine obeležio je francuski reprezentativac Zinedin Zidan. "Trikolori" su u finalu igrali protiv Italije, Zidan je iz penala doneo vođstvo svojoj ekipi u sedmom minutu, a izjednačio je Marko Materaci u 19. minutu. U regularnom delu nije bilo više golova, pa su igrani produžeci. Zidan je tokom drugog produžetka, u 109. minutu, udario Materacija glavom u grudi, nakon čega je dobio direktan crveni karton. On je posle utakmice rekao da mu je italijanski fudbaler "vređao majku i sestru" i da to nije mogao da mu oprosti. Bez njega, Francuska je izgubila posle penala 3:5, a to je bila Zidanova poslednja profesionalna utakmica.

 

Tokom Svetskog prvenstva 1982. godine u Španiji pričalo se da su Zapadna Nemačka i Austrija namestile utakmicu rezultatom 1:0, koji je odgovarao obema ekipama. To je bila poslednja utakmica u grupi i samo je taj rezultat garantovao da će obe ekipe proći dalje. Nemci su poveli u 10. minutu i posle toga se na utakmici ništa nije dešavalo. FIFA je posle tog meča odlučila da se poslednje utakmice
u grupi igraju u isto vreme, kako bi se izbegli "džentlmenski sporazumi". Sada će u centru pažnje biće utakmica SAD – Nemačka, koja se igra u četvrtak od 18 časova u Resifeu, na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Obe ekipe imaju po četiri boda u Grupi G, a Gana i Portugal imaju po jedan bod, pa mnogi spekulišu da će Amerikanci i Nemci podeliti bodove.

 

Nemačka i SAD su povezane na mnogo načina. Petorica igrača iz selekcije "Jenkija" imaju majke Nemice, a četvorica od njih igraju u Bundes ligi. Selektor SAD je Jirgen Klinsman, jedan od najvećih nemačkih fudbalera u poslednjih 30 godina i član tima koji je 1990. osvojio Svetsko prvenstvo. Klinsman je bio selektor Nemačke kada je tim 2006. godine na svom terenu stigao do trećeg mesta. Tadašnji asistent mu je bio Joahim Lev, koji sada vodi "pancere". Lev i Klinsman su ostali dobri prijatelji, ali je Lev rekao da neće razgovarati s Klinsmanom tokom
turnira. Klinsman je takođe odbacio mogućnost zavere.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here