EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Povodom izjave evropskog emisara za dijalog Miroslava Lajčaka da je “članstvo Kosova u UN mnogo veće pitanje od odnosa Srbije i Kosova i da tu svoju ulogu ima Savet bezbednosti”, profesor političkih nauka iz Prištine Nedžmedin Spahiu slaže se da bez priznanja od strane Srbije nema izgleda za prijem Kosova u UN.

Spahiu je za Kosovo onlajn istakao da Lajčakovu izjavu vidi kao priznanje evropskog emisara da nije sve u rukama zapadnih država.

– Priznanje od strane Srbije važno je zato što bi to možda rešilo nedoumice država koje ne priznaju Kosovo. Međutim, neke države mogu imati i sopstvene razloge zašto ne priznaju Kosovo, na primer Rusija ili Kina. One to ne rade samo zbog dobrih odnosa koje imaju sa Srbijom, već i zbog svojih interesa i odnosa sa SAD, za koje smatraju da su stvorili kosovsku državu – objašnjava Spahiu.

“Ni Ukrajina nije priznala Kosovo…”

On dalje navodi da su problem i potezi koje kosovski lideri vuku prema Rusiji i njihovi napadi na Putina i Moskvu.

– Recimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani ističe kako je ona optužila Putina da je kriminalac nedelju dana pre američkog predsednika Bajdena. Takve izjave su sasvim neumesne i nepotrebne. Ne mislim da Kosovo treba da podrži rusku agresiju na Ukrajinu, ali ne mora da bude u prvoj liniji napada na Moskvu i da toliko galami oko toga. Jer, Kosovo je zadnja rupa na svirali, da ne govorim o tome da ni Ukrajina nije priznala Kosovo. Zato bi bilo pametnije da kosovski lideri ćute, jer bi ono što govore moglo da zatvori put Kosovu ka članstvu u UN. Naime, da bi se to desilo, iako imamo potreban broj glasova država članica UN, potrebno je da na to Rusija ili Kina ne stave veto u Savetu bezbednosti – kaže Spahiu.

“Male šanse za ulazak Kosova u UN”

On ukazuje i da “francusko-nemački” plan ne garantuje čak ni da će pet država članica EU, koje ne priznaju Kosovo, to učiniti, ali veruje da je to moguće da se desi.

– Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar ne priznaju Kosovo zbog sopstvenih problema jer misle da bi separatistički pokreti u tim zemljama mogli uzeti maha. Ako bi Srbija priznala Kosovo, onda Španija može da kaže Kataloncima, na primer, “oni su se odvojili, ali njih je priznala Srbija, a mi vas ne priznajemo i zato ne možete da se odvojite”. Očekujem da će, ukoliko se primeni “nemačko-francuski” plan pet zemalja EU priznati Kosovo i da će Kosovo ući u NATO i druge međunarodne organizacije. Ali za ulazak Kosova u UN, čak i da ga Srbija prizna, šanse su male – navodi Spahiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here