Atletiko Madrid predvodi grupu klubova koji su se oglasili saopštenjem zabrinuti za budućnost fudbala.

Sve ide ka tome da ćemo uskoro gledati nova međunarodna takmičenja u evropskom fudbalu, međutim, nisu svi “veliki” klubovi saglasni sa tim.

Dan uoči dvodnevnog sastanka Evropske klupske asocijacije (ECA) na Malti, tokom kog će se razmatrati najavljen novi format Lige šampiona – sa 24 od 32 tima koji će imati garantovano učešće bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu – grupa od sedam španskih klubova izdala je saopštenje u kom izražava negodovanje i potencijalne promene ocenjuje kao najveću pretnju evropskom fudbalu poslednjih godina.

Predvodi ih Atletiko Madrid, a među potpisnicima su još Sevilja, Valensija, Atletik Bilbao, Malaga, Real Sosijedad i Viljareal.

– Predložene promene su velika pretnja, ne samo po nacionalna prvenstva i veliki broj klubova, već po celokupan evropski fudbal. Predstavljaju direktan napad na stabilnost domaćih takmičenja i takmičarsku ravnotežu – navode pomenuti klubovi u pismu dostavljenom agenciji AP.

– Iskreno verujemo da se suočavamo sa potencijalno najvećom pretnjom evropskom fudbalu poslednjih godina. Smatramo da bi mesto u Ligi šampiona trebalo da bude nagrada za odlične rezultate, otvoreno za sve i zasnovano na sportskim rezultatima, solidarnosti među klubovima i ravnopravnoj raspodeli – navodi se između ostalog.

Garantovano mesto u elitnom takmičenju trenutno imaju samo aktuelni osvajač Lige šampiona i pobednik Lige evrope, a pomenuta grupa klubova smatra da bi tako trebalo i da ostane.

U pismu se, takođe, navodi da zabrinjava netransparentnost i to što se razgovori vode između samo nekolicine članova ECA.

– Dokaz toga je da nam i dalje nije predstavljen novi model – zaključuju.

Zanimljivo, u utorak je zbog moguće promene formata Lige šampiona protestovao i predsednik Francuske, Emanuel Makron, a prvi čovek UEFA, Slovenac Aleksander Čeferin njegove izjave ocenio je kao “očigledno mešanje politike u sport”.

Očigledno da postoje brojna neslaganja oko mogućih promena i da nas čeka buran period po pitanju budućnosti (evropskog) fudbala…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here