pixabay.com

Rak dojke može da se leči i bez hemoterapije, pokazalo je istraživanje međunarodnog tima naučnika sporvedeno u 21 španskoj bolnici.

Rak dojke može da se leči i bez hemoterapije, pokazalo je istraživanje međunarodnog tima naučnika sprovedeno na uzorku većem od 5.000 pacijentkinja.

Gotovo jedna od osam žena u toku života može da pati od raka dojke i to je glavni uzročnik smrtnosti kod žena obolelih od tumora, navodi Španska asocijacija za borbu protiv raka. Zbog toga se u ovoj zemlji pridaje i velika pažnja naučnim istraživanjima u vezi sa lečenjem raka dojke, pa je istraživanje “Er-Iks ponder” sprovedeno i u 21 španskoj bolnici.

Dr Begonja Bermeho, član istraživačkog tima koji se bavi rakom dojke pri Univerzitetskoj klinici u Valensiji, gde je, između ostalog, sprovođeno ovo istraživanje, kaže da njegovi rezultati govore kako hemoterapija ne mora da se primenjuje na ženama u postmenopauzi koje boluju od hormonski (HR) pozitivnih karcinoma ili HER 2 negativnih karcinoma.

Naučnici objašnjavaju da bi takvim pristupom obolelim bilo olakšano lečenje, jer bi izbegli negativne efekte hemoterapije.

– Prema rezultatima istraživanja, isključivanje hemoterapije u ovoj grupi obolelih, kod kojih je trećina imala zahvaćene limfne čvorove, ne pogoršava prognozu. Dakle, kod te grupe obolelih, hemoterapija ne mora da se primenjuje – kaže dr Emilio Alba, šef onkološkog odeljenja u Univerzitetskoj bolnici u Malagi, prenosi Sputnjik.

Istraživanje je sprovedeno na više od 5.000 žena obolelih od ove dve vrste raka dojke, koji su i najčešći podtipovi koji pogađaju obolele.

Standardni tretman u lečenju, koji se primenjuje tri decenije, je hemoterapija uz hormonalnu terapiju, a lečenje može da traje godinama. Naučnici sada tvrde da bi kod pojedinih pacijentkinja mogla da se daje samo hormonalna terapija, ukoliko se to potvrdi genskim testom koji daje odgovore o verovatnoći ponovnog pojavljivanja kancera i koliko bi bila uspešna hemoterapija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here