Tanjug
Patrijarh Porfirije

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da će patrijarh Porfirije posetiti Pećku patrijaršiju i Eparhiju raško-prizrensku u skladu sa svojim programom i nahođenjem.

“Njegova Svetost će u svoju Stavropigijalnu lavru Pećku patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života”, ističe se u saopštenju SPC.

Kako se dodaje, po unapred utvrđenom programu, Porfirije će na Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, u ponoć služiti svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, kako je ranije danas saopštila vlada Kosova, dozvolio srpskom patrijarhu da poseti Kosovo i Metohiju u okviru priprema za proslavu Božića.
Kako se navodi u saopštenju premijera, dozvolu za Porfirijevu posetu Kosovu zatražio je ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić, što je Kurti prihvatio.

Patrijarh srpski je, kako se navodi u saopštenju, rekao da želi da uđe na Kosovo bez telohranitelja. Ističe se i da on nije tražio posetu prema odredbama postojećih sporazuma između Kosova i Srbije.

“Najava patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez telohranitelja je još jedan dokaz da je Kosovo bezbednija zemlja od Srbije”, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Priština je prethodno zabranila patrijarhu da doputuje u Pećku patrijaršiju 25. decembra..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here