SPC upozorava na opasnost od kosmetske policije

0

Vladika lipljanski Teodosije

 
Predstavnici SPC su boravili protekle sedmice u zvaničnoj poseti Berlinu i Parizu.

U razgovorima je naglašen stav SPC da je neprihvatljivo da se obezbeđenje srpskih pravoslavnih svetinja, koje trenutno obavlja Kfor, poveri kosovskoj policiji, rečeno je u saopštenju.
 

Delegacija SPC je, navedeno je u saopštenju, upoznala međunarodne zvaničnike sa svim mogućim negativnim posledicama eventualnog prenošenja zaštite na KPS, insistirajući pritom da bi to bila veoma ishitrena odluka sa mogućim pogubnim posledicama po SPC i srpski narod na tom području.

"Zvanični Berlin i Pariz primili su izlaganje delegacije SPC sa velikim interesovanjem, naglašavajući da zaštita pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji predstavlja prioritet i za njihove zemlje i za međunarodne mirovne snage".

 

Delegaciji SPC je prenet stav da u procesu smanjenja broja vojnika Kfor-a neće biti ishitrenih poteza, kao i da se odluke o promeni načina obezbeđivanja najznačajnijih svetinja SPC neće donositi po automatizmu već isključivo tada kada se, po njihovoj oceni, steknu povoljni uslovi za to, navedeno je u saopstenju i dodato da je dogovoreno da se nastave konsultacije u vezi sa tim pitanjem.

Predstavnici UNESKO-a, sa kojima je delegacija SPC razgovarala u Parizu potvrdili su da će obratiti posebnu pažnju na najugroženije spomenike kulture, kao i da će se inteznivnije angažovati u procesu zaštite i obnove srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.

 

Delegacija SPC je posetu Berlinu i Parizu organizovala u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, a ambasadori Srbije u Berlinu i Parizu pružili su joj pomoć u organizovanju sastanaka sa nemačkim, odnosno francuskim zvaničnicima, istaknuto je u saopštenju SPC.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here