Foto: Tanjug/AP
Vučić se obraća pripadnicima MUP Srbije

Ispred Palate “Srbija” održana je centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Na centralnoj manifestaciji zakletvu je položilo 1.337 pripadnika MUP-a koji su primljeni u radni odnos u poslednjih godinu dana.

Vučić najavio povećanje plata policajcima

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obraćanja rekao da Srbija mora da brine i o svom rodu.

– Nema ništa prirodnije i kao što volite svoju decu, ništa nije normalnije nego da volite svoj narod ne čineći ništa loše nikom dugom – istakao je predsednik Srbije.

Poručio je da je važno da imamo snažnu policiju, vatrogasce koji spasavaju živote ljudi, ljude koji pomažu prilikom prirodne nepogode.

– Ljudi kad ne znaju kome da se obrate, obrate se srpskoj policiji. Vi ste ti koji čuvate i štitite državu, a ne postoji ništa teže od toga, jer ne postoji ništa popularnije nego za sve kriviti tu istu državu koja sve daje. Hvala vam što obavljate najteži posao, što se na dnevnom nivou suočavate sa ubicama, ali i onima koji našoj deci daju drogu. Vi ste ti koji čvate i mir i red i poredak. Vi ste ti od kojih zavisi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i tražim od vas da budete još žešći i snažniji u tome. Ničiji položaj i partijska knjižica ne smeju da vas spreče u tome. Za vas je zakon jednostavan – svi oni koji ga krše i bave se kriminalom moraju da odgovaraju i tako ćemo imati puno poverenje građana – naglasio je Vučić.

Istakao je da pripadnike policije ove godine čeka povećanje plata, sledeće godine takođe.

– Srpski policajac mora da ima život dostojan čoveka, mora da ima dobru platu da bi mogao da obavlja svoje obaveze. Država će se postarati da živite bolje nego stariji pripadnici. Predanim radom odužite se svojoj državi jer imamo samo jednu državu, rezervnu otadžbinu nemamo – naveo je Vučić.

Istakao je da nije predsednik svih Srba, već Srbije i svih naroda koji u njoj žive.

Maletić: Posebna nam je čast

Filip Maletić, najbolji student Kriminalističko-policijskog univerziteta, a sada pripadnik Policijske uprave za Grad Beograd zahvalio je MUP-u i ministru na ukazanom poverenju.

– Danas su pred vama mladi, motivisani, spremni da svoje sposobnosti i znanja na najbolji način primene u praksi na dobrobot Republike Srbije. Posebna nam je čast i zahvalni smo predsedniku što smo prva generacija koja zakletvu polaže javno. To je još veća obaveza da saglasno zakletvi časno i hrabrno izvršavamo sve postaveljne zadatke – istakao je Maletić.

Uručena su odlikovanja najzaslužnijim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, medalje za posvećenost službi i medalje za hrabrost.

Vulin novim pripadnicima: Čuvajte čast i obraz svakog čoveka

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je, tokom obraćanja okupljenima, da danas nisu izvedeni tehnika i oružje, oprema i obuka.

– Izveli smo pred vas ljude da Srbija vidi ko joj čuva san, ko joj dane čini mirnim, izveli smo pred vas najmlađe a dočekaćemo da ih zovemo i najboljim – istakao je ministar.

Predsedniku Vučiću je poručio da se, “kada u teškim vremenima i mestima bude branio istinu o našem narodu”, seti ovog stroja i da zna kakva sila stoji iza njega i našeg naroda.

– A vi, koji danas polažete zakletvu, dobro pazite na svaku reč koju izgovarate hoćete li je biti dostojni. Neka vas ne uznese sila koju smo vam poverili. Vi možete čoveku da uzmete slobodu, ali još vrednije je što ćete se za slobodu boriti. Čuvajte čast i obraz svakog čoveka, pa i onom ko je to izgubio, silu ćete koristiti kada i kako morate, ali poniženje nećete nikom naneti. Poštujte radnog čoveka, zbog njega postojite. Budite veći od najvećih, manji od najmanjih – naglasio je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin juče je rekao da će to biti velika svečanost u kojoj će učestvovati više od 2.000 policajaca, koji će pokazati svoju obučenost.

– Više od 2.000 policajaca stajaće u stroju. Pokazaćemo koliko nas je, kakvi smo, kako smo obučeni, bićete ponosni – istakao je Vulin.

U okviru obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, u Beogradu je juče održan taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu, kao i svečani defile Knez Mihailovom ulicom.

Na Kalemegdanu su pripadnici MUP-a prikazali veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i metodama rada različitih organizacionih jedinica policije.

U defileu Knez Mihailovom ulicom juče su učestvovali konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici MUP-a različitih organizacionih jedinica.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na praznik Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

1 COMMENT

  1. Како немамо резервну отаџбину. Имамо Аустралију, Америку, Немачку… резервне фондове девиза.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here