Špijuni su složna porodica

0

Veliki brat sve čuje: Sedište NSA u Bad Ajblingu
 

Ovaj nedeljnik je pronašao da postoji ugovor potpisan između ove američke tajne službe i njenog nemačkog partnera, Savezne obaveštajne službe (BND), kojim su regulisani detalji saradnje u korišćenju prislušnih stanica smeštenih u bavarskom mestu Bad Ajbling. Ovaj ugovor ima posebnu stavku u vezi korišćenja podataka dobijenih prisluškivanjem nemačkih državljana. Taj ugovor je potpisan je 28. aprila 2002. godine, ima šest stranica i dodatak od još 74 strane. Ceo dokument nosi oznaku "strogo poverljivo".
 

U osnovi, ovaj dogovor obavezuje partnere da vode računa o propisima u vezi tajnosti pošte, dakle da nije dozvoljeno špijuniranje američkih i nemačkih građana. U slučaju "terorističkih aktivnosti" ova tačka može da se zaobiđe, posebno kada se informacije nađene u obrađenim signalima pokažu važnim. U tom slučaju, služba koja je došla do ovih podataka može da ih koristi, ako druga strana to dozvoli. Isto važi i za slučajeve kada se mesto koje se prisluškuje nalazi u zemlji-partneru.

Pokazalo se i da su Amerikanci na ovaj način dobijene podatke već koristili za ciljana ubistva osumnjičenih terorista. Jedan izveštaj NSA iz 2005. godine potvrđuje da su "na ovaj način dobijene informacije dovele do smrti ili hapšenja više od 40 terorista" i "znatno doprinele" u tzv. ratu protiv terora koji Amerika vodi širom sveta.

Nemački BND nije želeo da potvrdi postojanje stavki u ugovoru koje omogućavaju zaobilaženje zakona o nepovredivosti informacija: "Ni u jednom trenutku nismo odstupili od zakonske regulative", tvrdi se u saopštenju.
 

Snouden ih razgolitio

"Špigel" je imao uvid u dokumenta koja je otkrio Edvard Snouden i u kojima se tvrdi da u Bad Ajblingu postoje dve zajedničke radne grupe BND i NSA koje se bave tehničkim nadgledanjem i vrednovanjem podataka. U međuvremenu, BND je saopštio da ovakvi centri za obradu podataka "od 2012. godine, odnosno još od 2011. – više ne postoje", a da je vrednovanje podataka radila isključivo nemačka služba. Američki dokumenti otkrivaju nešto sasvim drugo i označavaju zajednički rad kao "jedinstven". Jedan dopis čak otvoreno govori o tome da "postojanje zajedničkog nadzora koji BND i NSA sprovode iz kasarne u Mangfalu, pod imenom JSA (Joint Sigint Activity) –
mora obavezno da ostane tajna".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here