Špirić: SAD ne smeta zakon o referendumu

0

Referendum ne sme nikoga da iritira: Nikola Špirić
 

Američku administraciju interesuje, pre svega, da je teritorijalni integritet BiH neosporan. Stav je takav da sve što ne ugrožava teritorijalni integritet BiH neće imati kao posledicu pojačanu aktivnost američke administracije", rekao je Špirić u intervjuu današnjim "Nezavisnim novinama".

 

Špirić je dodao da bi skupština RS trebalo zakonski da uredi oblast o referendumu i da prilagodi referendumska pitanja na način da ona ne iritiraju bilo koga, pa ni američku administraciju.

 

"Kod njih prevladava stav da oni očekuju da BiH radi na kretanju ka EU i NATO-u i spremni su da u tom smislu da pomognu BiH. Ono što ja mogu da zaključim iz svega što sam od njih čuo je da očekuju da kreatori promena budu u BiH", rekao je Špirić.

Govoreći o predloženom zakonu o refrednumu u RS, Špirić je rekao da nije cilj i namera skupštine RS da se zakonom o referendumu oslabi BiH.

 

"Naprosto, mora se urediti zakon, jer biće pitanja koja će morati da se rasprave na lokalnom nivou, recimo, gde će biti neka ekološka deponija. I o tome će morati ljudi u lokalnoj zajednici i u regionu da se izjašnjavaju. Zato ja mislim da je bespotrebna isuviše zaoštrena tenzija na ovom pitanju, to govori naprosto da BiH ne traži rešenja nego krivca za svaki problem u njoj", rekao je Špirić.

 

On je mišljenja da će i te tenzije polako splasnuti i da će građani imati pravo da se izjašnjavaju na referendumu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here