pixabay.com

Možda bi se ova jela i našla na jelovniku nekog restorana, ali to ne znači da su stvarno italijanska.

Ova jela zapravo su potekla iz Amerike, a samo se upotrebljavaju sastojci koji se tradicionalno koriste u italijanskoj kuhinji. Evo 11 “italijanskih” jela koja to uopšte nisu.

Hleb sa belim lukom

Da, ukusno je, ali nije italijansko. Najsličnije italijansko jelo tome su brusketi, ali to su tanke šnite hleba s paradajzom.

Testenina sa škampima

Fina testenina i sveži škampi, ko to ne voli? Ipak, to nije italijansko jelo. Veruje se da je poteklo iz italijanske kuhinje, ali su Italijani koristili maslinovo ulje i male rakove, a Amerikanci su to zamenili maslacem i škampima…

Marinara sos

Iako je uobičajen i ljudi ga masovno stavljaju na testeninu i picu, on nema veze ni s jednim italijanskim umakom. Marinara sos gotovo isključivo čini paradajz, a pravi italijanski sosovi imaju malo paradajza i puno drugih sastojaka poput maslinovog ulja i začina. Tako jelo bude laganije, a ukus delikatniji.

Italijanska svadbena supa

Doslovno se tako zove, a nema veze s Italijom. Većina italijanskih supa ima puno ugljenih hidrata i natrijuma.

Italijanska peciva

Zovemo ih Italijanima, ali veze s Italijom nemaju. To je američki izum prepun salame, sira i debelo narezanog povrća.

Italijanski dresing za salatu

Umak napravljen od ulja, sirćeta, začina, začinskog bilja, šećera i ostalog nije zapravo italijanski. Italijani salate uglavnom jedu samo s maslinovim uljem.

Pica s kobasicom

To je samo još jedan američki izum. U Italiji nećete naći ništa slično ovome, njihova pica ima manje sira i tanju koru, a od mesa uglavnom koriste tanko rezani pršut.

Piletina s parmezanom

Ili na engleskom chicken parmesan. To jelo u italijanskoj kuhinji ne postoji, izmislili su ga Amerikanci.

Špageti s ćuftama

Takođe američki izum. U Italiji se ćufte poslužuju zasebno, obično kao predjelo, dok Italijani retko mešaju meso s testeninom.

Alfredo testenina

Ovu testeninu ćete takođe pronaći samo u Americi. Pravi se od pavlake za kuvanje i parmezana, ali Italijani gotovo nikad ne koriste pavlaku za kuvanje u receptima.

Pohovani štapići mocarele

Jedina veza ovih štapića i Italije je mocarela, sir koji potiče s juga Italije. Inače, ovo je u potpunosti američka izmišljotina, piše eatthis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here