Spomenik Principu u Bosanskom Grahovu podiže rasejanje

0

Rodna kuća Gavrila Principa kod Bosanskog Grahova
 

U Gavrilovom selu Obljaju kod Bosanskog Grahova, letos je, baš na Vidovdan, obnovljena rodna kuća Gavrila Principa, u kojoj je, kao svojevrsnom muzeju, smeštena i njegova bista. Naredne godine, ponovo na Vidovdan, u Bosanskom Grahovu biće svečano otkriven spomenik Gavrilu Principu.

Ideja je potekla od Milana Ćorića, koji sada živi u Hamiltonu, a u Kanadi je od 1987. godine. Milana Ćorića, koji je rođen u selu Crni Lug, u opštini Bosansko Grahovo, sreli smo letos na 55. Dražinom danu u Vajnoni kod Hamiltona. Na sebi je imao majicu na kojoj je pisalo: "Tuđe neću, svoje ne dam – zbog Principa".

 

"Tuđe neću, svoje ne dam": Milan Ćorić

– Do ideje i inicijative o prikupljanju priloga za spomenik Gavrilu Principu u Bosanskom Grahovu došlo je kad smo pročitali u novinama da se obnavlja njegova rodna kuća u selu Obljaj – kaže Ćorić. – Stupio sam u kontakt sa organizatorima da bih taj projekat pomogao novčano, ali sam sa zahvalnošću dobio odgovor da je novac sakupljen. Tada smo ja i Igor Cvokić predložili, ako opština Bosansko Grahovo dozvoli, da se postavi spomenik Gavrilu Principu. Lično sam nazvao predsednika opštine Bosansko Grahovo Uroša Makića i rekao mu za našu ideju koju je on sa velikim zadovoljstvom prihvatio. Makić nas je uputio na akademika Vladimira Jokanovića u vezi sa izradom, postavljanjem spomenika i cenom.

Nakon toga organizovali smo donatorsku večeru na srpskom imanju Sveta trojica u Bimbruku kod Hamiltona, dan pre ovogodišnjeg Vidovdana. U organizaciji su mi pomogli Igor Cvokić, Svetko Radić Lola, Danilo i Sveto Marić, Geco Čudić, Rade Čavić, Magdalena Bulut Adžović i orkestar Sabor. U akciju su se uključili ne samo Srbi iz Hamiltona, nego i iz Vindzora i Čikaga, pare za spomenik su sakupljene i ja im se od srca zahvaljujem.

Izgradnja spomenika počeće u septembru ove godine, a svečano otvaranje predviđeno je na Vidovdan 2015.
 

Simbol borbe za oslobođenje

Letos, na Vidovdan, kada je obnovljena kuća Gavrila Principa, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je obnova kuće Gavrila Principa jedan od istorijskih kamenova koji obeležavaju trajanje u vremenu i trajanje u prostoru.

– Današnji dan Vidovdan je za Srbe vrlo specifičan, jer se u njemu susreće istorija na nekoliko tačaka, od momenta kada je u Kosovskom boju izgubljena srpska država i nastupilo nekoliko vekova okupacije, do Principovog čina koji predstavlja jednu eksploziju viševekovnog raspoloženja za oslobođenjem – rekao je Radojičić.
On je dodao da je Princip za Srbe simbol borbe za nacionalno oslobođenje, a za njega lično mlad čovjek, pun ideala, koji je na simboličan način izrazio ono čemu se narod nadao vekovima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here