Spor između Makedonije i Grčke: Bez novog predloga o imenu

0

Ni nakon 20 godina nema novog predloga za ime: Metju Nimic
 

"Nemam nov predlog, ali imam nekoliko stvari na umu", rekao je po dolasku u Skoplje veteran američke diplomatije Nimic (75) uoči još jedne runde maratonskih razgovora sa zvaničnicima dveju strana, prenela je agencija MIA.

 

Nimic će se u utorak u Skoplju sastati sa predstavnicima makedonskih vlasti, a u sredu i četvrtak, 30. i 31. jula u Atini će razgovarati sa grčkim predstavnicima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

 

Poseta Skoplju će biti i prvi sastanak sa novim makedonskim pregovaračem Vaskom Naumovskim, koji je zamenio dosadašnjeg pregovarača Zorana Jolevskog, novog makedonskog ministra odbrane.

 

Naumovski je makedonski ambasador u SAD. Grčki pregovarač je Adamantios Vasilakis.

 

Nimic je krajem prošle sedmice izjavio da očekuje veliki napredak na sastancima sa državnim vrhom Skoplja i Atine. On se poslednji put sastao sa predstavnicima dve države razgovarao 6. maja u sedištu UN u Njujorku.


Sve veći pritisak da se reši pitanje imena Makedonije

 

Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

 

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

 

Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here